Recesiunea financiara se simte din ce in ce mai mult. Numarul celor care se incumeta sa mai contracteze credite scade de la o zi la alta, rândurile restantierilor s-au ingrosat semnificativ, iar bancile au din ce in ce mai multe bunuri pe care le scot la vânzare dupa ce proprietarii lor au fost executati silit.
Din ce in ce mai multi bacauani nu-si mai pot achita creditele la banci. Motivele sunt multiple, spun specialistii in domeniu: orientarea, la un moment dat, a bancilor strict catre volum; numarul mare de imprumuturi facute de o singura persoana; reducerea salariilor. “Au inceput sa apara persoane care intârzie la plata ratelor: someri, disponibilizati si bugetari. Fenomenul este ingrijorator in perspectiva. Daca ritmul va fi acelasi, intr-un an, jumatate dintre clientii bancilor vor avea restante”, ne-a declarat Marius Savin, directorul coordonator al unei unitati financiar-bancare din Bacau.
„Oferte de bunuri in executare silita”
Bancile nu abandoneaza insa lupta. Site-urile sunt pline de solutii de refinantare. Peste tot sunt prezentate numai avantajele: “O rata lunara mai mica, un cost total al creditului mai mic; un termen de finantare mai lung, prin posibilitatea de prelungire a termenului imprumutului contractat initial; posibilitatea de a cumula toate creditele intr-unul singur; posibilitatea de schimbare a monedei in care este contractat imprumutul; etc.” Dar, in acelasi timp, site-urile bancilor sunt pline si de „oferte de bunuri in executare silita”. Asta inseamna ca debitorii nu si-au mai putut achita ratele iar banca le-a executat silit bunul respectiv. Cele mai des intâlnite sunt terenurile si apartamentele. In disperarea de a scapa de aceste locuinte pentru a-si recupera banii, bancile le vând cu mult sub valoarea lor reala. „Preponderent, etapa in care se afla banca noastra este aceea de analiza punctuala a fiecarui credit/client la care apar probleme. Se analizeaza situatia respectiva in vederea gasirii solutiei sustenabile a rambursarii combinata cu diminuarea riscului de neplata”, ne-a declarat Daniela Burlacu, directorul unei banci din Bacau.
Apeleaza la firmele de recuperari
Modalitatile de recuperare a creantelor difera de la o banca la alta. Depinde de organizarea fiecareia. Astfel, bancile care au cote mari de piata la creditele imobiliare au departamente specializate in acest sens. Se face analiza riguroasa a situatiei in vederea restructurarii si reesalonarii creditelor in functie de posibilitatile reale de rambursare ale clientilor. Aceste operatiuni se fac de catre departamentul de recuperari creante in procedura de precontencios, dublate de propriile structuri de executori bancari. Alte banci opteaza pentru externalizarea sau vinderea creantelor neperformante catre firme specializate in recuperarea acestora. Sunt insa si situatii in care unitatile financiar-bancare aleg sa combine aceste doua posibilitati. „Inca din primele zile de restanta sunt monitorizati clientii cu probleme, evolutia acestora fiind urmarita indeaproape. Consecinta este fie achitarea debitelor, fie invitarea la banca, discutarea, analiza si gasirea unor solutii concrete de recuperare”, a mai spus Daniela Burlacu. Numarul restantierilor este din ce in ce mai mare.
Ati intârziat o zi, aveti credit restant
Peste 10% din totalul clientilor au intârziat peste 45 de zile la plata creditelor. Iar apetitul bacauanilor pentru credite a scazut vizibil. Scumpirile in lant anuntate in ultima perioada, numarul mare de someri, diminuarea salariilor sunt piedici in calea contractarii unui imprumut bancar. Conform datelor furnizate de catre Banca Nationala a României, restantele bacauanilor inregistrate pentru luna septembrie sunt cele mai mari din ultima perioada: nu mai putin de 153,6 milioane la creditele in lei si 126,4 milioane la creditele in valuta. Tot BNR ne spune ca “sunt considerate credite restante, creditele care in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se efectueaza raportarea, inregistreaza intârzieri la plata de cel putin o zi”. Si totul a inceput cu asa-numitul “credit doar cu buletinul” care le-a creat consumatorilor o alta perspectiva. Urmarea directa: acumularea unor debite impresionante. Pentru situatii de acest gen mai exista si o alta serie de instrumente prin care se poate prelungi perioada de rambursare si se poate obtine o amânare partiala la plata a ratelor, dar nu mai mult de 12 luni.
Alexandra Zaharia