13 ianuarie 2025

La mana angajatorilor

“Nu vor putea sa ne transforme in iobagi”

“Vor sa flexibilizeze concedierile!”. Aceasta este reactia liderilor de sindicat vis-à-vis de noile modificari din Codul Muncii. Sindicalistii spun insa ca actualul Cod al Muncii este unul performant si “admirat de colegii sindicalisti din strainatate”. De asemenea, unul dintre motivele protestelor si grevelor din ultima perioada a fost reprezentat tocmai de acest nou Cod al Muncii.



Angajatii ar putea fi obligati sa petreaca mai mult timp in preaviz, in momentul in care isi dau demisia. Principala nemultumire a sindicalistilor este legata insa de procedura de concediere. Aceasta se va realiza mult mai usor, spun sindicalistii.

Admirat de straini, hulit de români

“Acest nou cod al muncii contine si o prevedere in care angajatorul poate sa dea afara salariatul mult mai usor. Acum procedura este ceva mai complicata”, a declarat Iulian Cerbu, presedinte Sed Lex, Filiala Bacau. Sindicatele sunt insa total impotriva acestor modificari. “Propunerile de modificare a Codului Muncii au fost unul dintre motivele protestelor si grevelor din ultima perioada, ne-a declarat Aurel Cretu, liderul bacauan al Sindicatului Sanitas. Se intentioneaza desfiintarea contractelor colective pe ramura, singurele care ar urma sa se incheie fiind contractele la nivel de unitate. In acest fel, s-ar da o lovitura miscarii sindicale si confederatiilor sindicale. Adevarul este ca avem acum un cod al muncii performant, admirat de colegii sindicalisti din strainatate. Incet, incepem sa pierdem ce am câstigat. Convingerea mea este ca modificarile anuntate nu se vor face acum, imediat, ci in timp si pe tacute.” Justificarea modificarilor este aceea ca România trebuie sa se alinieze cu recomandarile Comisiei Europene. Pentru a clarifica pe cât posibil aceasta situatie, in aceasta luna, Guvernul va purta negocieri cu patronatele si cu sindicatele. Totul pentru adoptarea noului Cod al Muncii. “Acum este practic un conflict intre sindicate si patronate privind simplificarea procedurii de concediere. Nu vor nimic altceva decât sa flexibilizeze concedierile”, a mai spus Iulian Cerbu. Pe lânga aceste prevederi, noul cod prevede si eliminarea obligatiilor instituite de clauza de nonconcurenta dupa incetarea contractului individual de munca, eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioada de proba pentru acelasi post si cresterea perioadelor de proba.

“Nu vor putea sa ne transforme in iobagi”

Martin Fartade, liderul Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel ALFA” – Sucursala Bacau, arata ca sindicatele nu sunt de acord cu modificarea Codului Muncii, lucru cunoscut atât de Guvern, cât si de patronate. “Suntem impotriva flexibilizarii timpului de munca si a flexibilizarii procedurii de concediere. Ideea de a aduce modificari Codului Muncii ii apartine lui Ioan Botis si a fost lansata pe vremea când nu era inca ministrul MMFPS.” Liderul CNS Cartel Alfa Bacau sustine ca negocierile privind salariul minim pe economie “sunt discutii de dragul discutiilor” caci sindicatele nu vor fi de acord ca salariatii sa ramâna lipsiti de aparare in fata posibilelor abuzuri ale angajatorilor. “Se va munci zece ore pe zi, apoi vor sustine ca au crescut salariile”, afirma presedintele CNS Cartel ALFA Bacau. Codul Muncii e important mai ales pentru cei care sunt lipsiti de putere economica si isi vând munca, talentul, cunostintele. “Pare ca batalia se da intre sindicate si patronate, dar Guvernul are rolul lui, sustine Martin Fartade. Va fi o lupta crâncena pe Codul Muncii. Nu vor putea sa ne transforme pe toti in iobagii lor.” Noul cod instituie si dreptul angajatorului de a stabili obiective de performanta individuala si schimba conditiile in care se poate dispune delegarea salariatului pentru o perioada limitata. In acelasi timp, se va urmari si sanctionarea refuzului angajatorului de a inregistra demisia salariatului.
Alexandra Zaharia
Silvia Patrascanu
Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img