Un cerc vicios
Toata lumea vrea sa vânda, dar nimeni nu cumpara. Cam asa se prezinta in momentul de fata piata imobiliara din Bacau. Saraciti si ingenunchiati de recesiunea financiara, putini mai sunt cei dispusi sa investeasca in imobile.
Cei care si-ar dori cu ardoare sa-si cumpere un apartament nu au cum: bancile sunt precaute in acordarea creditelor. Cauzele sunt nenumarate. Lipsa predictibilitatii economice, reducerea substantiala a salariilor bugetarilor, concedierile masive, dar si numarul din ce in ce mai mare de bacauani care au restante la plata ratelor sunt numai câteva dintre motivele pentru care unitatile financiar bancare au impus numeroase restrictii in vederea contractarii unui credit. “In ceea ce priveste tranzactiile pe piata imobiliara se mentine acelasi nivel scazut. Cu exceptia lunilor iulie si august când s-a simtit o oarecare imbunatatire. Acum, nu ne ramâne nimic altceva decât sa mizam pe faptul ca economia se va revigora”, ne-a declarat notarul public Alexandru Casapu, presedintele Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici Bacau. Cea mai mare scadere a fost inregistrata fata de anul 2008 când numarul tranzactiilor imobiliare a fost cu 40-50% mai mare.
Tarife cu 40% mai mici
Acum toata lumea este in expectativa. “Asteptam modificarea normelor si a tarifelor privind onorariile. Tot ceea ce era pe baza procentuala va scadea semnificativ. Cu 15 sau chiar 25 de procente. In unele situatii tarifele vor scadea cu mult mai mult. Este vorba despre ipoteci unde a fost propus un procent foarte mare de diminuare a taxelor, 40%”, a mai spus presedintele Camerei Notarilor Publici Bacau, Alexandru Casapu. Daca propunerile inaintare se vor mentine, acestea vor deveni lege. Taxele care se practica acum sunt mai mult decât descurajante. Pentru tranzactii in valoare de pâna la 13.600 lei, taxa este de 2,5%. De la 13.601 pâna la 27.400 lei se percepe un procent de 2%; intre 27.401 si 54.800 – 1,5%, intre 54.801 lei si 274.500 – 1%. Asa incât bacauanii se limiteaza la actele care sunt urgente. Este foarte probabil ca la acestea din urma preturile sa ramâna neschimbate. Vorbim despre declaratiile pe proprie raspundere (care costa 15 lei fara TVA) si legalizarile (pretul acestora este de 3 lei/pagina la care se adauga si TVA). Tot prin iminentele modificari se va largi si posibilitatea notarului public sa acorde anumite inlesniri sau facilitati anumitor categorii de persoane sau institutiilor care sunt in legatura directa cu Camera Notarilor Publici. Nimic insa nu poate garanta impulsionarea pietei imobiliare. Nici macar aceste reduceri care “ne vor afecta financiar, cu siguranta. De asemenea este posibil ca numarul birourilor notariale care se desfiinteaza sa creasca. Dar, probabil ca se va apela si la o solutie de compromis. Pentru o perioada scurta de timp, notarii se vor asocia”, a declarat Alexandru Casapu.
Prea multi notari
“Piata” notarilor este insa destul de aglomerata. Daca in anul 1995 erau inregistrati 19 notari, acum sunt nu mai putin de 100. Camera Notarilor Publici Bacau isi desfasoara activitatea pe raza judetelor Bacau si Neamt, iar populatia deservita este de aproximativ 1.335.000 locuitori. In judetul Bacau sunt 55 de notari publici, iar 34 dintre ei isi desfasoara activitatea in municipiu. “Sunt notari saraci, foarte saraci, de medie dar sunt si notari de top. Totul depinde de vechime, clientela si modul in care lucrezi”, a mai spus Alexandru Casapu.