13 ianuarie 2025

Evaziunea la alcool si tutun, depasita de cea la achizitii intracomunitare

Evaziunea fiscala la achizitiile intracomunitare este din nou in top. Numarul firmelor evazioniste care prejudiciaza statul este din ce in ce mai mare. Nici sumele nu sunt deloc de neglijat. La nivel national, evaziunea fiscala pe achizitii intracomunitare depaseste evaziunea fiscala la alcool si tutun.

Legislatia in vigoare spune ca se atrage si raspunderea solidara a administratorilor care au contribuit la realizarea starii de insolventa a societatii. Spre exemplu: marfa cumparata din strainatate este fara TVA. In tara aceasta se vinde la o valoare mai mica decât cea de achizitie la care se adauga insa si TVA-ul. Operatiunea este extrem de riscanta. Prejudiciile de zeci de milioane de lei sunt la ordinea zilei.



Firma in strainatate, comertul aici

La fel s-a intâmplat si in cazul unor persoane care au inregistrat firmele in strainatate (una in Bulgaria, una in Gemania si doua in Italia). “In aceste cazuri, societatile au venit si au facut achizitii de la hypermarketurile din Bacau, fara a plati TVA. Marfa nu a mai fost dusa in tarile unde erau inregistrate societatile, ci a fost comercializata in România. Dar aceste tranzactii nu mai au caracterul de intracomunitare si intra in sfera aplicarii TVA-ului”, a declarat comisarul-sef al Garzii Financiare Bacau, Romeo Fratila. In acest caz, pentru identificarea tuturor persoanelor care au beneficiat in mod nelegal de achizitionarea de marfuri fara plata TVA-ului, se colaboreaza cu Inspectoratul de Politie Judetean Bacau. Au fost deschise nu mai putin de 4 dosare penale.

Metode noi

Modalitatile prin care se face evaziune fiscala sunt insa numeroase. “In numele unor societati comerciale se efectueaza achizitii din UE de catre persoane care au ajuns intâmplator in posesia datelor de identificare ale societatilor. Se achizitioneaza masini, materiale de constructii si marfuri usor vandabile”, a mai spus Romeo Fratila. Societatile au fost date in consemn la frontiera urmând ca prin verificari la furnizorul extern sa se identifice persoanele care au facut aceste achizitii. Masuri speciale au fost luate si in cazul unei societati care in doua luni de activitate a avut un rulaj de 3 milioane de lei. “In acest caz s-au identificat clientii neincasati si s-au dispus masuri de consemn la frontiera. De asemenea, aceste decizii au fost comunicate administratiilor fiscale in vederea executarii tertilor popriti”, a mai afirmat comisarul-sef al Garzii Financiare Bacau. S-a atras raspunderea solidara atât a administratorului statutar cât si a persoanelor care se ocupau in fapt de administrarea societatii. In momentul de fata, la nivel national, evaziunea fiscala pe achizitii intracomunitare depaseste evaziunea fiscala la alcool si tutun.
Alexandra Zaharia



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img