13 ianuarie 2025

Judetul Bacau e penultimul din Moldova

De la “Capitala economica” la “Polul saraciei” –

Judetul Bacau a ajuns in coada Regiunii de Nord-Est. De unde pâna prin 2008 ne bateam cu judetul Iasi pentru titlul de “capitala economica” a Moldovei, acum am fost intrecuti de Neamt si Suceava, dupa cum arata datele prezentate de DJS. Concuram in continuare cu judetul Iasi, dar pentru ultimul loc al regiunii.



Directorii institutiilor publice din Bacau, reuniti in Colegiul Prefectural, au avut in fata o oglinda care nu minte si nu exagereaza: cea a indicatorilor statistici. Datele care vizeaza primele opt luni ale anului 2010 arata fara putinta de tagada ca judetul Bacau a ajuns in coada clasamentului. Mai mult, procentele prinvid evolutia economica sunt calculate prin raportare la aceeasi perioada a anului 2009, când productia judetului era deja in scadere fata de media nationala. Astfel, in primele opt luni, productia industriala totala a judetului a scazut fata de 2009 cu 2,1 la suta dupa ce in primele 8 luni din 2009 scazuse cu 23,5 la suta fata de aceeasi perioada din 2008. Asta in timp ce media nationala a crescut cu 5,3 la suta in 2010. “Doar în 3 luni din acest an, IPI (Indicele Productiei Industriale) a fost pozitiv, dar aceste cresteri s-au produs pe fondul unor productii existente in 2009, la aproximativ jumatate fata de 2008”, arata Eugenia Harja, directorul DJS Bacau. Din pespectiva IPI, judetul Bacau se situeaza pe penultimul loc din Regiunea de Nord-Est, pe ultimul fiind judetul Iasi, care a cunoscut cea mai mare scadere: -11,2 la suta.

Constructiile au scazut la jumatate!

Ponderea cea mai mare o are industria prelucratoare, prin urmare a avut si cea mai mare influenta in scaderea IPI: 4,4 la suta. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa calda a crescut în cele 8 luni cu 13,9 la suta, dupa ce in 2009 scazuse dramatic fata de 2008: mai exact, cu 45,3 la suta. “Judetul Bacau este singurul din regiune care inregistreaza o dinamica negativa”, a declarat Eugenia Harja, directorul DJS Bacau. Nu doar productia a scazut, ci si investitiile, mai mici, ca valoare, cu 34,7 la suta fata de aceeasi perioada a lui 2009. Constructiile, care ocupa 46,6 la suta din totalul investitiilor, au scazut cu 42,3 la suta, adica aproape la jumatate. Peste 62 la suta din volumul total al lucrarilor sunt reparatii sau renovari, doar 26,6 la suta fiind constructii noi. Locuintele terminate in judetul Bacau reprezinta 33 la suta din ce s-a construit in Suceava, a carui populatie e cu 2 la suta mai mica decât a Bacaului, si 78 la suta din ce s-a construit in Neamt, care are cu 21 la suta mai putini locuitori decât Bacaul.

La salarii si somaj, pe locul II

La turism, nu are rost sa ne mai comparam cu Suceava si Neamt, caci niciodata nu am fost interesanti. La exporturi nu am scazut ca volum, in primele 6 luni, dar avem cea mai mica crestere, fiind pe locul III, dupa Iasi si Neamt. Volumul importurilor a crescut cu 14,3 la suta, fiind pe locul II in regiune. Cu alte cuvinte, nu prea vindem, dar cumparam. Suntem fruntasi la cresteri salariale, ocupând locul 25 pe tara, in august, cu un salariu mediu net lunar de 1147 lei, iar pe Moldova, suntem pe locul II, dupa Iasi. Si la somaj suntem tot dupa Iasi, cu 23.000 de persoane, in august, Bacaul având 20.200. Cei mai putin someri ii are judetul Botosani: 9.200. Suma totala achitata de AJOFM somerilor a crescut cu 30 la suta fata de anul trecut. Directorul AJOFM sustine ca “numarul locurilor de munca a crescut cu 11.000” si este optimist in privinta evolutiei ratei somajului. E limpede, insa, ca suntem in declin. Daca in trecut ne bateam cu municipiul Iasi pentru titlul de “capitala economica” a Moldovei, iata ca in ultimii doi ani am fost intrecuti de Piatra Neamt si Suceava. Concuram, in continuare, cu Iasii si judetul Iasi, insa pentru ultimul loc al Regiunii de Nord-Est.

Silvia Patrascanu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img