Datorii uriase catre banci. Asta ne arata statisticile in ceea ce-i priveste pe bacauani. 145,6 milioane restante la creditele in lei si altele 122,1 la cele in valuta. Specialistii in domeniu spun ca, in situatia in care ritmul se va pastra, peste numai un an, jumatate dintre clientii bancilor vor avea restante la plata creditelor.
Criza economica ii afecteaza din ce in ce mai mult pe bacauani. Numarul celor care se mai incumeta sa faca un credit scade de la o zi la alta.
Jumatate vor avea restante
Numarul celor aflati in imposibilitate de plata creste simtitor. “Au inceput deja sa apara persoane care intârzie la plata ratelor: someri, disponibilizati sau chiar bugetari. Fenomenul este ingrijorator in perspectiva. Daca ritmul va fi acelasi, intr-un an, jumatate dintre clientii bancilor vor avea restante”, ne-a declarat Marius Savin, directorul coordonator al unei unitati financiar-bancare din Bacau. Restantierii reprezinta acum aproximativ 10% din totalul clientilor, iar intârzierea este de 45 de zile. Insa bancile nu risca sa ramâna cu creditele neachitate. Astfel, “cei cu restante sunt atent monitorizati. Exista insa si cazuri in care se ajunge la executare silita: cam 5%. Procedura este una greoaie, dar necesara. Ea poate dura de la 90 de zile la un an. Uneori chiar mai mult”, a mai spus Marius Savin.
Ultima solutie: reesalonarea
Acum, cei care constata ca nu-si mai pot plati ratele, merg la banca si cer o reesalonare. Usor de zis, greu de facut. Si asta pentru ca cel in cauza trebuie sa vina si cu documentele justificative. “Cred ca am ajuns la limita suportabilului. Abia daca-mi mai pot plati ratele. Inca nu am cerut o reesalonare, dar cred ca am sa o fac in curând. Sa vedem intâi daca acest lucru m-ar avantaja”, ne-a declarat Ionel Toma. Ca el mai sunt sute de bacauani. Ramasi fara locruri de munca, ori cu salariile diminuate semnificativ, se vad acum pusi in fata unei situatii care pare fara iesire.
“Creditul doar cu buletinul” a dat tonul
Specialistii spun ca aceasta situatie s-a creat nu acum, ci in urma cu 5 ani. De atunci, gradul de indatorare a populatiei a crescut extrem de mult. Ofertele mai mult decât tentante promovate de unitatile bancare, creditele “doar cu buletinul” si alte asemenea variante fluturate prin fata consumatorilor isi fac simtite efectele. Nu de putine ori acestea sunt dezastruoase. “Pentru situatii de acest gen avem o serie de instrumente prin care putem prelungi perioada de rambursare si o amânare partiala la plata a ratelor (dar nu mai mult de 12 luni). Trebuie sa recunoastem ca au aparut si astfel de solicitari in aceasta perioada”, a afirmat Marius Savin.
Din ce in ce mai putine credite
Dar, tot specialistii spun ca apetitul bacauanilor pentru credite a scazut foarte mult. Aici, spun ei, intervine si factorul psihologic. Se vorbeste in permanenta despre criza, reduceri salariale, somaj, scumpiri, fapt care-i impiedica pe cei mai multi dintre noi sa mai apeleze la un imprumut bancar. Conform datelor furnizate de catre Banca Nationala a României, restantele bacauanilor inregistrate pentru luna august sunt uriase: 145,6 milioane la creditele in lei si 122,1 milioane la creditele in valuta.
Alexandra Zaharia