Agricultorii se tem de faliment
Potopul de la inceputul lui iulie a distrus mari suprafete cultivate cu porumb, floarea-soarelui, legume. Conform DADR, pagubele se ridica la 2 milioane de lei. Fermierii sustin ca sunt mult mai mari. Unii nu au pierdut doar productia pe 2010, ci si pamantul: in judetul Bacau, Siretul a rupt 95 ha de teren.
Inundatiile din iunie-iulie au produs pagube mari agricultorilor din judet. Cele mai intinse terenuri calamitate sunt la porumb: 1487 ha, dintre acestea, 1153 ha fiind afectate de la 30 la 100 la suta. “Porumbul, doar daca a fost culcat la pamant, nu-si mai revine”, afirma Ioan Chiriac, directorul DADR Bacau. Nu la fel stau lucrurile la grau, rapita sau lucerna, care sunt pierdute. Din cele 131 ha cu grau, 44 ha au fost afectate suta la suta. Apele iesite din matca au inundat si 145 ha cu floarea-soarelui, 125 ha legume, 597 ha plante de nutret. In total, au fost inundate 3.496 ha, pierderile ridicandu-se la 1.935.061 lei (aproape 20 de miliarde de lei vechi). Cele mai afectate de calamitati sunt comunele Saucesti – 815 ha, Livezi – 400 ha, Parincea – 290 ha, Balcani si Urechesti, cu 200 ha, Letea Veche – 191 ha, Prajesti – 162 ha, Beresti Tazlau – 150 ha si Buhoci – 115 ha. Pierderile se impart intre 25 de societati comerciale si 3200 de gospodarii. “Valorile nu sunt foarte mari. Pierderea e mai mult in zona aceasta, a gospodariilor populatiei”, sustine Ioan Chiriac, aratand ca pentru tarani inseamna mult distrugerea gradinilor.
Floarea-soarelui e in Marea Neagra
Seful DADR afirma ca cel mai grav nu e faptul ca apa si malul au inecat culturile, ci ca “Siretul a rupt 95 de hectare, teren pe care il gasim in Delta, acum. Si eroziunea continua!”. Ing. Laurentiu Baciu a pierdut 3 hectare: “Floarea-soarelui a plecat cu tot cu teren si a ajuns in Marea Neagra. La fosta statiune, in trei ani s-au pierdut 20 ha. Pe toata Valea Siretului, de la Pascani incoace, e asa.” In privinta valorii, nu e de acord cu seful DADR: “Pagubele sunt enorme pentru agricultori, dar nu se uita nimeni la noi. Vorbesc numai despre case, fac promisiuni ca vor da materiale, iar de agricultura au uitat. Ii intereseaza numai propaganda electorala”, acuza Laurentiu Baciu, vicepresedintele Ligii Agricultorilor pe tara. El sustine ca unii fermieri nu-si vor mai reveni niciodata: “Eu am si culturi care n-au suferit, dar pentru altii inseamna falimentul.” Mai ales ca statul nu le va da un leu. Fermierii sunt suparati pe guvernanti: “Ne dau buna ziua, ca-s baieti respectuosi, arata ing. Baciu. Nu stiu ce va fi. Sunt asigurat doar pentru o parte din culturi. M-am asigurat la rapita, grau si lotul de hibridare. La floarea-soarelui nu, am zis ca nu se poate intampla nimic!” Paguba este de vreo 10 miliarde de lei vechi. Nici la culturile asigurate, nu e sigur ca va primi despagubiri: “Au tot venit, au tot masurat, cica sa vedem ce se mai intampla! Ce sa se mai intample?”