Caracatita evaziunii fiscale are tentacule din ce in ce mai lungi. Fraudele de sute de miliarde aproape ca s-au transformat in obisnuinta. Pe langa evaziunea fiscala la produsele intracomunitare, legile romanesti sunt speculate la maximum de catre “afaceristii” autohtoni.
O firma din Moldova care avea ca obiect de activitate comertul a prejudiciat statul roman cu o suma care, pana in momentul de fata nu poate fi cuantificata. Reprezentantii acestei societati comerciale au infiintat filiale in nu mai putin de 40 de localitati din intreaga tara. Comisarii Garzii Financiare au descoperit ca, la sfarsitul anului 2009, firma incriminata a efectuat tranzactii si pe teritoriul judetului Bacau. In anul 2009, firma a beneficiat de prevederile legii insolventei, Legea 85/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul achizitiei si vanzarii en-gros a produselor fara plata TVA-ului. Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, aceste facilitati au disparut.
Imposibil de cuantificat
Valoarea totala a evaziunii fiscale facuta de catre aceasta societate comerciala este aproape imposibil de cuantificat. Daca tinem cont de faptul ca numai in Bacau valoarea marfurilor tranzactionate zilnic era chiar si de 10 miliarde de lei, iar societatea avea nu mai putin de 40 de filiale, suma rezultata este una uriasa. Cercetarile sunt insa in plina desfasurare, iar in cauza exista sanse foarte mari pentru a se intocmi un dosar penal pentru infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani.
258 de societati verificate
Din informatiile obtinute, dar mai ales din verificarile efectuate de catre comisarii Garzii Financiare Bacau, societatea comerciala a achizitionat marfuri din hypermarketuri. Marfurile preferate erau cele usor vandabile, cu un volum extrem de mare: 6-10 miliarde de lei pe zi. Cercetarile efectuate pe raza judetului au confirmat faptul ca descarcarile de gestiune, respectiv vanzarea marfurilor, a fost facuta en-detail. Nu mai putin de 258 de societati comerciale au fost verificate dar la niciuna dintre ele nu au fost identificate astfel de tranzactii. “Consideram ca sunt indicii pentru a afirma faptul ca marfurile au fost vandute en-detail dar, din pacate, fara colectarea si plata TVA-ului la bugetul de stat”, ne-a declarat Romeo Fratila, comisarul-sef al Garzii Financiare Bacau.
Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine. Potrivit prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002, constituie infractiunea de spalare a banilor, dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni.
Facilitati
In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, invinuitul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei pentru fapta savarsita se reduc la jumatate. Reducerea pedepselor nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de prezenta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de reducerea pedepsei.