11 ianuarie 2025

Insulele misterioase

Cum criza din Ucraina pare sa fi intrat intr-o mica pauza, SUA isi orienteaza atentia catre China, cu care a inceput un joc al nervilor din cauza unor insule aflate in disputa. Presa internationala a consacrat spatii importante in aceste zile subiectului, o atentie similara cu cea acordata anul trecut Ucrainei.

De altfel, si tonul articolelor este similar: deja China este vinovata iar SUA actioneaza, inca o data, ca pacificator mondial. Problema este ca, in mod normal, SUA nu ar trebui sa aiba nici un cuvânt de spus in acest subiect: nu este parte a disputei iar subiectul insulelor din Marea Chinei este cumva fara sfârsit deoarece exista câteva zeci care sunt disputate de tarile din zona.



Vietnamul are pretentii pentru 48 de insule, Filipinele pentru opt, Malayezia pentru cinci si Taiwanul pentru una. China are pretentii pentru opt isule, insa in aceasta supa fierbinte de interese si pretentii, SUA are o problema numai cu China.

Dar disputele SUA – China nu sunt o noutate; exista o sumedenie de intâmplari, unele implicând chiar si aviatia militara, in care cele doua tari s-au ciocnit in ultima vreme. Cresterea puterii Chinei atât economic cât si militar a determinat SUA sa-si puna in alerta aliatii din zona. Japonia se inarmeaza si-si schimba doctrina militara. Daca pâna nu demult Fortele de Autoaparare japoneze aveau in vedere doar defensiva arhipelagului nipon, doctrina s-a schimbat.

Exista presupunerea ca in zona revendicata de Beijing in Marea Chinei de Sud-Est s-ar afla zacaminte imense de petrol si acesta ar fi motivul disputelor. Cert este ca actiunile militare si diplomatice ale SUA au servit mai mult cauzei chineze. In fata ofensivei americane, Beijingul a anuntat ca va stabili o zona de identificare aeriana (Air Defense Identification Zone) in zona insulelor aflate in disputa, ceea ce inseamna ca orice avion care le va survola va trebui sa se identifice autoritatilor chinezesti.
Masura este clar un raspuns gradual la ofensiva americana.

SUA se vad nevoite sa mai deschida un front pe lânga celelalte deja existente si pe care nu par sa straluceasca din punct de vedere militar. Irakul este un razboi pierdut dupa 10 ani de lupte, Afganistanul se prezinta la fel, Statul Islamic isi face de cap, Rusia ramâne cu Crimeea si un statut de semi-independenta a regiunilor din estul Ucrainei.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img