Societatea de termoficare „fumega” a faliment
In urma unei decizii de impunere emisa in martie 2009, societatea CET Bacau este obligata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) la plata unor obligatii fiscale restante in cuantum de peste 65 miliarde de lei vechi. Banii constituie TVA colectata in suma de peste 38 miliarde de lei vechi pe care furnizorul de termoficare nu a calculat-o la pierderile de energie termica din reteaua de transport si distributie. Decizia de impunere prevede penalitati de intarziere in cuantum de peste 24 miliarde de lei vechi. La aceasta suma se mai adauga alte 2,68 miliarde de lei vechi, pe care ANAF le cere CET-ului, bani constand in TVA necalculata la subventii le primite.
Fiscul a pus gand rau societatii de termoficare bacauane. Prin Decizia de Impunere nr. 54 din 10 martie 2009, ANAF obliga CET Bacau la plata a peste 65 miliarde de lei vechi (peste 2 milioane de dolari), bani constand in TVA necalculata la pierderile din reteaua de distributie. La cele 41 de miliarde lei vechi pe care Fiscul le cere in contul TVA necalculata, se adauga alte 24,2 miliarde constand in penalitati de intarziere la plata.
Au contestat decizia
Reprezentantii CET sustin ca au contestat in instanta decizia ANAF si ca se asteapta la un verdict favorabil. Marius Stanila, director economic al CET, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca TVA nu poate fi calculata pentru pierderile din reteaua de distributie. „Suntem in litigiu pe aceasta decizie de impunere si nu vreau sa comentez. Cei de la ANAF au spus ca se poate deduce TVA pe pierderi. Energia pe care o producem nu poate fi stocata. La iesire avem o anumita valoare, iar la consumator o alta valoare. Ei au spus ca am facturat mai putin decat am produs. E adevarat ca energia este asimilata unei margi in Codul Fiscal, dar daca ar fi lipsa in gestiune ar trebui imputata cuiva”, a opinat Stanila.
Vot cu ochii inchisi
In timp ce Fiscul vrea sa execute CET-ul cu aproape 2 milioane de dolari, pe 27 mai, la ultima sedinta a Consiliului Local, alesii bacauanilor au aprobat, cu unanimitate, situatiile financiare pe 2009 ale societatii de termoficare. Niciunul dintre consilieri nu a ridicat obiectii. Potrivit documentelor financiare, CET a incheiat anul 2009 cu o pierdere neta de 165 miliarde de lei vechi. Concomitent, cifra de afaceri a societatii a scazut cu 5,33 la suta ca urmare a debransarilor din sistemul public de termoficare. Nicolae Zaharia, consilier local PSD si membru in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la CET, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca nu avea cunostinta de decizia de impunere emisa de ANAF. Zaharia a afirmat ca situatiile financiare de la CET au fost intocmite de doi auditori. „Este o situatie pe care managementul CET Bacau trebuie sa o explice, privit si din perspectiva faptului ca la CET au fost doua firme care au facut audit financiar-contabil. Aceste probleme trebuiau evidentiate acolo. Vinovati de situatia creata sunt managementul societatii, Consiliul de Administratie care este impus de primarul Stavarache Romeo si cele doua firme care s-au ocupat de auditarea CET”, a afirmat consilierul pesedist.
Legea e clara
Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, asimileaza energia produsa de societatile de termoficare unei marfi supuse rigorilor comerciale. Articolul 128, alineat 2, prevede ca energia electrica este un bun mobil corporal, livrarile de energie fiind – pe cale de consecinta – impozabile. „Energia electrica, energia termica, gazele naturale, agentul frigorific si altele de aceeasi natura sunt considerate bunuri mobile corporale”, se precizeaza in articolul de lege citat.
Bomba cu ceas
CET Bacau este o adevarata gaura neagra pentru buzunarele contribuabililor bacauani. Societatea a inregistrat pierderi colosale in ultimii ani, pe fondul debransarii tot mai multor apartamente de la reteaua publica de termoficare. Proiectul de hotarare aprobat de alesii locali pe 27 mai contine mai multe referate si situatii financiare care dezvaluie fata ascunsa a finantelor CET. Un grafic privind datoriile CET (2003-2009), anexat la proiectul de hotarare, atesta ca pasivele societatii de termoficare au crescut progresiv in intervalul 2003-2009. Astfel, daca in ultimii doi ani ai administratiei Sechelariu, datoriile CET au fost de doar 33,8 miliarde de lei vechi (2003), respectiv 44,5 miliarde (2004), in ultimii doi ani ai actualei administratii datoriile CET au „explodat” literalmente: 380 miliarde de lei vechi (2008), 165 miliarde (2009). Asta, in timp ce numarul clientilor CET s-a diminuat vertiginos, acesta depasind de putin cifra de 20.000.
Pierderi de peste 30 la suta
In acest moment, pierderile in reteaua de distributie din municipiu depasesc 30 la suta din valoarea la care energia pleaca din CET. In repetate randuri conducerea societatii de termoficare a reclamat faptul ca infrastructura de distributie se afla in proprietatea Consiliului Local, for ce este si actionar unic in cadrul CET. Practic, in cele din urma pasivele rezultate in activitatea furnizorului de agent termic ajung sa se rasfranga asupra buzunarelor platitorilor de taxe din municipiu.