Hanul Anselmo, situat la 43 de km de Onesti, pe drumul care leaga Moldova de Transilvania, si-a deschis portile. La eveniment au participat reprezentanti ai consiliilor judetene Bacau, Brasov si Covasna, ziaristi si agenti de turism. Ei au vizitat restaurantul si spatiile de cazare, realizate in cladirile care “au apartinut lui Pittino Anselmo, cioplitor in piatra, sosit din Italia. El s-a indragostit de Iulisko si s-a stabilit aici. Asa cum arata placa de la intrare, a cumparat aceasta casa in 1882 si a renovat-o in 1921”, a explicat Sandor Tamas, proprietarul hanului. Anselmo a facut porti, poduri, drumuri, dar a fost si un priceput negustor de cereale, in perioada in care intre Turcia si Imperiul Austroungar se purta un adevarat razboi comercial, iar pe granita se traia bine, dar primejdios. Toti aveau “doua identitati, doua resedinte”, ca sa poata fugi in cazul in care erau urmariti de autoritati. Era "o lume bilingva, complexa, la fel ca astazi", arata Sandor Tamas. Dupa 1940, in casa “italianului” a functionat Cazarma Jandarmeriei Maghiare, apoi Casa Vamilor si o scoala. Astazi, sura e transformata in restaurant, iar locuinta lui Anselmo Pittino, in motel. Investitorii au pastrat poarta de lemn incrustata cu flori, intrarea cioplita de Anselmo si zidurile de piatra de jumatate de metru. Tot ce e vechi e autentic. Te simti, aici, in alt secol, in alta lume si, odata intrat, uiti brusc zbuciumul cotidian. Hanul Anselmo imbina fericit aerul rustic cu dotarile moderne. Afara descoperi pajistea verde, padurea de brazi, paraul cu ape repezi, iar inauntru, alaturi de pivnita cu vinuri si caminul de piatra in care trosneste focul, gasesti sauna, jacuzzi, televizoare, o sala de conferinte. Exista un lac de agrement cu pastravi, spatiu pentru gratar si ceaun, loc de joaca, se pot face drumetii pe munte, iarna, plimbari cu sania trasa de cai, iar vara, cu caruta. Si daca sunteti mai curajosi, aveti sansa sa urcati in observatorul pentru ursi.