Din martie 2009 si pana in prezent, daca examinam graficul lunar tip „candlestick” al celui mai reprezentativ indice de la BVB, BET, vom constata ca s-au inregistrat doar doua lumanari rosii, iar celelalte 10 – in care am inclus si lumanarea corespunzatoare lunii in curs -a au fost verzi. Mai mult, nici una dintre cele doua lumanari rosii nu a marcat decisiv schimbarea trendulului crescator, care dureaza de un an de zile, intrucat, cu toate ca lunile iunie si decembrie 2009 s-au caracterizat prin deprecieri ale indicelui, scaderile nu au fost suficient de mari astfel incat sa duca la incalcarea clara a definitiei unui trend crescator, asa cum a fost data de catre domnul Dow. Pentru cititorii interesati, Charles Dow este nu doar unul dintre cei doi co-fondatori ai renumitului indice Dow Jones, ci a pus chiar bazele „teoriei Dow”, care defineste un trend crescator extrem de simplu si sugestiv: „higher highs and higher lows”. Dupa cum se poate observa din graficul lunar, atat minimele cat si maximele lunii iunie 2009, s-au situat peste valorile corespunzatoare lunii precedente. Singura problema a fost in luna decembrie, cand maximul lunar nu s-a situat deasupra celui din luna anterioara, insa cresterile din luna ianuarie 2010 au reinscris clar BET pe traiectoria ascendenta inceputa cu aproape un an in urma.
Cititorii fideli nu vor fi deloc surprinsi sa afle ca evolutia indicelui BET a fost extrem de asemanatoare cu cea a indicelui Dow Jones, si aceasta putand fi caracterizata extrem de simplu: cresteri sustinute, incepute din martie 2009. Dupa cum este si firesc, asemanarea nu merge pana la identitate. Astfel, in cazul indicelui Dow Jones au fost doar 9 lumanari verzi si trei rosii, luna de scaderi comuna fiind iunie 2009. Decembrie 2009 a consemnat usoare cresteri pentru DJIA, insa octombrie 2009 si ianuarie 2010 au fost rosii. Important de semnalat este faptul ca minimul indicelui DJIA din luna ianuarie a fost cu mult sub minimul lunii decembrie, acelasi lucru fiind valabil si pentru minimul lunii curente, indiferent ce evolutie va avea indicele pana la finalul lunii. Cu alte cuvinte, bazandu-ma pe definitia mentionata anterior, eu consider ca se profileaza in cazul DJIA o schimbare de trend.
Cresterile din ultimile zile nu sunt, in opinia mea, altceva decat o ultima expresie a optimistilor, adica a „taurilor”. Pentru a-mi sustine teza, voi aduce drepta argument recenta majorare -anuntata joia trecuta de catre FED – a ratei de discount de la 0,25% pana la 0,75%. Aceasta rata este dobanda platita de banci pentru a se imprumuta direct de la FED (in timp ce dobanda de politica monetara este dobanda corespunzatoare imprumuturilor dintre banci).
Pietele asiatice au reactionat puternic la aceasta stire, indicii din Japonia si Hong Kong inregistrand scaderi de peste doua puncte procentuale. Bursele europene au deschis si ele vinerea trecuta la cotatii mult mai mici, insa pe parcursul zilei indicii au evoluat crescator. Eu consider ca este firesc ca, dupa un an de cresteri, sa nu survina „din senin” o prabusire brusca a cotatiilor, insa o eventuala acumulare a mai multor vesti negative ar putea genera chiar scaderi mai abrupte. Deocamdata insa, optimistii predomina.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67.
Alexandru Finaru