30 noiembrie 2024

Licitatie internationala pentru schimbarea conductelor: Europenii au mirosit clientela liberala

Programul de modernizare a sistemului de termoficare cu fonduri europene a suferit o schimbare majora. De parca ar fi mirosit licitatiile liberale organizate de Primaria Bacau, Comunitatea Europeana, finantatorul programului, nu mai accepta organizarea licitatiilor pentru schimbarea conductelor pe loturi (pentru fiecare punct termic), ci pentru toata lucrarea odata.

Valoarea estimata a lucrarilor de schimbare a retelelor secundare de termoficare (dintre puncte termice si blocuri) este de peste 16 milioane euro, asa ca va fi o licitatie internationala. Caietul de sarcini va contine, probabil, criterii de neatins pentru favoritii liberali. Motivatia Comunitatii Europene pentru schimbare a fost ca faramitarea pe loturi face dificila supravegherea lucrarilor. Un alt argument ar fi ca licitatia de anul trecut a nascuta nemultumiri, iar contestatiile au intarziat nepermis de mult lucrarile. In privinta aceasta, CE a fost ferma: licitatie unica, contestatii solutionate rapid, lucrari executate la standarde europene, iar termenul de finalizare- 2013.



Mai bine tarziu si prost

Programul de inlocuire a conductelor de termoficare a inceput anul trecut. Reteta a fost cea liberala. Licitatia s-a organizat tarziu, abia in luna iulie. Au urmat contestatiile. Lucrarile au demarat in septembrie, insa doar la doua loturi- PT 7 (zona strazilor Stadionului si Alecu Russo) si PT 33 (zona Aviatori). Iarna a venit peste conductele dezgolite. Locatarii au rabdat de frig in apartamente si au luptat cu mocirla de pe santier. Pentru aceste lucrari, plata trebuie sa o faca Primaria Bacau, urmand sa-si recupereze ulterior banii din fondurile europene, care acopera 50% din costuri, prin Programul POS Mediu Axa III (pentru care, de altfel, nu s-a semnat deocamdata contractul) si de la bugetul de stat. Firmele care au efectuat lucrarile si-au calcat pe mandria liberala si au cam vociferat, neoficial, fiindca au lucrat pe datorie.

Modelul liberal a mirosit pana la CE

In 2009, ar fi trebuit inlocuite conductele vechi dintre 5 puncte termice si blocurile bransate la acestea. Suma de 3,7 milioane de lei, pusa la bataie la licitatia din iulie 2009, era ispititoare. Firmele abonate in Bacau la lucrari pe bani publici nu au facut fata cerintelor din caietul de sarcini. Au fost nevoite sa se asocieze. Si-au luat parteneri din Roman, Pascani si chiar Baia Mare. Rezultatul licitatiei a incins spiritele. Din cauza contestatiilor, au fost adjudecate doar 2 loturi. Lucrarile au inceput odata cu toamna. Primele zapezi au ingropat conductele, iar spatiile dintre blocuri s-au transformat in mocirla. Asociatia formata din SC Branpis SRL Bacau, SC Multiservice SRL Bacau, SC Segama SRL Bacau, SC Thic Izolatii SRL Pascani si SC General Electric SRL a castigat 4 loturi din 5. Un singur lot a revenit asociatiei formate din: SC Vlanda Company SRL Roman, SC Gironap Prod SRL Onesti, SC Izoterom SRL Baia Mare si SC Hidroterm SA Roman. Aceasta asociatie a contestat rezultatul. La fel a procedat si asociatia formata din SC Rom-Gan Construct SRL si SC TMUCB SA Bucuresti. „Lucrarile s-au atribuit nejustificat unei singure firme, Segama, a lui Liviu Goian, cea mai tare firma din Bacau la luat lucrari”, ne-a declarat Laurentiu Ganea, de la Rom-Gan Construct SRL.

[ad#stire] De cealalta parte, Liviu Goian, de la SC Segama SRL, ne-a declarat ca Rom-Gan s-a cramponat de contestatii. In cele din urma, contestatiile au fost solutionate in favoarea organizatorului. Din lupta indarjita dintre firme, cei care au pierdut au fost locatarii din blocurile racordate la cele 3 puncte termice ramase de caruta. Acestia au mai suportat o iarna cu avarii si apa rece in loc de apa calda.

Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -