Conducerea Fabricii de hartie Letea vrea sa redea municipiului Bacau un teren de peste 42 de hectare. Suprafata generoasa urmeaza sa fie reintegrata in circuitul urbanistic printr-un proiect imobiliar de mari dimensiuni. Potrivit conducerii companiei, in anii urmatori pe cele peste 40 de hectare urmeaza a fi construite peste 900 de locuinte, un complex comercial, un parc, un cimitir privat, precum si o statie SMURD care va deservi intregul oras. In mod curios, desi fabrica functioneaza fara probleme pe doar 10 la suta din vechea suprafata de 46 de hectare, municipalitatea a considerat terenul ca facand parte din zona industriala a Bacaului. Conducerea Letea spera ca, odata cu realizarea noului Plan Urbanistic General (PUG), situatia terenului se va reglementa. aSper ca autoritatile locale sa inteleaga importanta acestui proiect in economia dezvoltarii ulterioare a municipiului. Poate ca ar fi trebuit sa-l facem public mai din timp”, a declarat Adrian Popovici, directorul SC Letea SA.
Decizia luata de conducerea Letea a avut in vedere faptul ca procesul tehnologic de producere a hartiei a cunoscut numeroase imbunatatiri in ultimii ani. Acest fapt a dus la restrangerea facilitatilor industriale pe o suprafata de doar 4 hectare, in conditiile in care vechea fabrica ocupa un teren de aproximativ 46 de hectare. Adrian Popovici, directorul fabricii, a declarat ca Letea produce hartie din maculatura reciclabila, nu din material lemnos, astfel incat mai multe cladiri din complexul industrial au fost demolate pentru ca devenisera inutile. In acest moment, fabrica isi desfasoara activitatea pe o suprafata de aproximativ 4 hectare, urmand ca cele 42 de hectare sa fie degajate in totalitate de componenta lor industriala. aDaca in urma cu cativa ani pe cele 46 de hectare existau mai multe cladiri si facilitati industriale, astazi fabrica functioneaza pe doar 4 hectare. Simplificarea si ameliorarea procesului de productie a hartiei prin reciclarea maculaturii ne-a adus in situatia ca mai multe cladiri din complex sa devina inutile. Noi nu folosim masa lemnoasa la producerea hartiei, asa incat depozitele, linia ferata, precum si alte imobile devenisera inutile. Doar 10 la suta din vechea suprafata pe care o ocupa fabrica mai este in prezent folosita”, a dezvaluit Adrian Popovici, directorul societatii. El a adaugat ca cele peste 42 de hectare libere de sarcina industriala vor fi reintegrate circuitului urbanistic printr-un amplu proiect imobiliar.
Cartierele Izvoare si Milcov, reunificate urbanistic
Arhitectul Constantin Amaiei, proiectantul complexului imobiliar, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca urbanizarea unei zone industriale de peste 42 de hectare ar fi benefica pentru oras. Amaiei a mai precizat ca reorientarea economiei locale in ultimii 20 de ani a facut ca in municipiu sa existe mari suprafete de teren nefolosite. aReorganizarea economiei, dar si restrangerea anumitor activitati au facut sa avem in municipiu mari suprafete de teren care trebuie reconvertite. La unitatile militare, la fostul Trust de Constructii Hidrotehnice, dar si in cazul terenului de la Letea, este vorba de suprafete care trebuie redate circuitului urbanistic”, a afirmat arhitectul. El a adaugat ca proiectul imobiliar ce urmeaza a fi edificat in zona Letea va cuprinde peste 900 de locuinte, spatii comerciale, un parc, un cimitir privat, precum si un centru SMURD. aTerenul este aproape de centru si, in plus, prin urbanizarea lui se vor reuni cartierele Izvoare si Milcov. Proiectul va duce la crearea a peste 1000 de noi locuri de munca”, a mai spus Amaiei.
Primaria avrea” zona industriala
Pentru a desavarsi proiectul, conducerea Letea a intocmit un Plan Urbanistic Zonal. Demersul reprezentantilor companiei s-a lovit insa de opacitatea Primariei. Aceasta a eliberat, la sfarsitul anului trecut, un certificat de urbanism prin care terenul de 42 de hectare a fost asimilat unei suprafete destinate constructiilor industriale. Asta in conditiile in care facilitatile industriale ale fabricii mai ocupa doar 4 hectare. aEu sunt urbanist. Am argumente care sunt greu de refuzat de catre primar. Administratiei locale ii va fi foarte greu sa motiveze de ce tergiverseaza emiterea unui certificat de urbanism prin care zona sa fie destinata locuirii”, a explicat Constantin Amaiei.
[ad#stire] Dezbaterea publica pe marginea noului PUG al Bacaului va avea loc astazi, de la ora 10.30, in sala de sedinte a Palatului Administrativ. Amaiei a declarat ca va propune mai multe amendamente la PUG. aCei care au facut PUG-ul stiau ca la Letea e zona industriala, ca in anii „70. Au uitat ca tehnica a evoluat, iar procesele industriale s-au restrans”, a conchis el.
Lucian Bogdanel