Despre Constantin Popa, managerul societatii Rosid Prod si proprietarul pensiunilor Montana, din Slanic Moldova, si Royal, din Moinesti, spuneam cu ceva ani in urma ca este un european convins. Si n-am gresit, pentru ca omul de afaceri bacauan, originar din Glavanesti, primul doctor în montanologie al Universitatii de Agronomie din Iasi, manager de turism si formator de profesionisti pentru acest domeniu, este şi întreprinzatorul cu cele mai multe proiecte cu finantare europeana din judetul Bacau. Nu mai putin de zece.
Dar, Constantin Popa ramâne, in primul rând, român. Un neaos in multe privinte, porniri pe care nu incearca niciodata sa le ascunda cu titlurile, diplomele si distinctiile primite. L-am vazut, de curând printre copiii care au participat la un interesant proiect transfrontalier aplicat (pe bani europeni, cum altfel) in România, Ucraina si Republica Moldova. Un proiect care aduce din nou in prim plan obiceiuri, traditii si meserii traditionale. Doctorul in montanologie redevenise, printre acei copii, mocanul din Glavanesti, localitatea din care se trage. Si e primul mocan din partea locului care a fost declarat cetatean de onoare al comunei.
De aceea, astazi, 21 mai, de ziua praznuirii sarbatorii Sfintilor Constantin si Elena, il vad pe Constantin Popa printre prieteni, printre cei dragi, la o masa binecuvântata traditional cu ceva rata pe varza, precedata de o galbena de pruna de Glavanesti si asezonata cu o „viagra” de Muncelu, adica un vin rubiniu care te scoala si din morti, dar si cu pastrav din apele Slanicului, cu preparate taranesti, afumate sau nu, si cu o ciorbita de vacuta de uiti de unde vii si cum te cheama.
A batut Europa in lung si in lat si nu se poate dezminti de calitatea pe care si-a capatat-o, adica de… bun european. Dar tot spune ca parca produsele noastre sunt ceva mai ecologice ca cele de la Amsterdam, de exemplu, pentru ca, in toata saracia noastra, vaca si rata cresc bine-merci pe tapsanul ecologic de la munte, nechimizat si nepoluat inca, asa cum nu e pe la altii.