De la 1 ianuarie 2010, bacauanii care vand sau cumpara apartamente trebuie sa detina certificate de performanta energetica. Masura este valabila doar pentru imobilele mai vechi de anul 2007. Certificatele sunt definite de lege (372/2005) ca documente tehnice care au caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri. In ultimele zile Ministerul Dezvoltarii Regionale a emis aMetodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor”, care va sta la baza certificatului de performanta emis de auditorii energetici. Noul act emis de minister usureaza emiterea certificatelor. Apartamentele pot fi auditate si separat de auditarea intregului imobil. Pentru cladirile noi, construite dupa 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se preda la receptia lucrarilor. Certificat de performanta energetica vor primi automat si blocurile de locuinte reabilitate termic.
Certificatul va influenta pretul apartamentelor
Agentii imobiliari au reactionat fata de masura impunerii certificatelor de performanta energetica, fapt care ar putea afecta dinamica vanzarilor in domeniu. Atat in tara, cat si la nivel local, exista deficit de auditori energetici, fapt care va intarzia emiterea certificatelor si punerea in vanzare a apartamentelor. In acelasi timp, costurile pentru obtinerea unui certificat vor creste sensibil valoarea imobilelor. Buna informare asupra consumului energetic al unui imobil va aduce cu sine diferente de pret, determinate de eficienta energetica. aPopulatia trebuia sa fie mai bine informata asupra necesitatii acestor certificate de performanta energetica. Cu cat imobilele vor avea un punctaj mai bun pentru consumul de energie, cu atat valoarea imobilelor va fi mai mare. Un bloc reabilitat termic va costa mai mult, deoarece consumul de energie va fi mai mic. Cumparatorul recupereaza in timp investitia”, ne-a declarat Florin Popovici, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI) Bacau si administrator al Apollon.
Doar 7 auditori energetici in Bacau
[ad#stire] Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice determinata de consumul anual de energie si clasa de eficienta a apartamentului. Auditarea unui imobil va costa intre 1 si 5 euro/metru patrat. Certificatul de informare ar putea aduce o crestere a pretului imobilului cu 500-1000 de euro. aSunt putini auditori energetici, 700 la nivel national si doar 7 in Bacau. M-am inscris si eu la un astfel de curs, care imi va fi necesar in activitatea curenta”, a mai spus Popovici. In Romania, majoritatea cladirilor vechi sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda si iluminat de peste 200 de kw/m2/an. Tinta consumului anual este de 100 kw. Certificatele de performanta energetica, alaturi de reabilitarea termica a blocurilor, de certificatele de emisii de CO2 si alte masuri se inscriu in cadrul luptei mondiale pentru limitarea consumului de energie si de reducere a poluarii.
Mircea Merticariu