Unul dintre motivele pentru care ultimele guverne au fost nevoite sa faca acrobatii fiscale pentru a construi bugetul o reprezinta, fara indoiala, existenta cotei unice de impozitare. Adoptata mai mult ideologic decât economic, cota unica de 16 la suta a devenit o dogma care nu poate fi schimbata fara a izbucni o revolutie.
Interesant este ca intreaga societate apara aceasta idee, desi cei mai avantajati sunt cei cu venituri mari, in vreme ce persoanele cu venituri mici nu beneficiaza de nici un avantaj, ba chiar, deoarece veniturile bugetare sunt mai mici, vor trebui sa suporte corectii de preturi generate de modificarea altor taxe si impozite.
Mai mult, prin existenta a diferite plafoane de taxare, se ajunge ca, in final, bogatii sa plateasca, procentual, mai putine impozite si contributii pe venituri decât saracii.
Totusi, alte tari nu au o problema in a taxa diferentiat salariile. In Olanda, de exemplu, nivelul maxim al impozitului pe salariu este de 52% si se aplica la salarii care depasesc 120,5% din salariul mediu.
In Finlanda, impozitul maxim este de aproape 50% pentru sumele care depasesc 177% din salariul mediu, in Slovenia maximul este de 41% pentru sumele de peste 136% din salariul mediu. Procente similare sunt si in Danemarca (52,2%), Islanda (46,2%), Irlanda (48%) sau Suedia (56,6%). Ce au in comun aceste tari? O polarizare scazuta a societatii si servicii publice bine finantate.
In România, insa, cota unica de 16% a dus, inca de la instaurare, la o scadere a veniturilor bugetare care a trebuit sa fie compensata cu cresterea altor impozite. S-ar putea obiecta faptul ca persoanele care câstiga mai mult datorita impozitului scazut vor cheltui mai mult si banii se vor intoarce in economie iar o parte, prin taxele pe consum, la bugetul de stat. Intr-o economie normala, da, asa ar fi.
Dar la noi, concediile sunt petrecute in strainatate iar majoritatea produselor de lux sau a electrocasnicelor sunt importate. Rezultatul este ca, in acest fel, banii câstigati in plus, ajuta economiile altor tari.