29 noiembrie 2024

Pui, pui, pui… Se scumpeste carnea de pasare cu 25 la suta!

Vasile Popovici, 80 de ani:
aCarnea de pui este mai sanatoasa. Toata viata am cumparat carne si produse romanesti. Nici nu ma gandesc sa mananc ce ne trimit strainii.”

Patronii magazinelor alimentare spun ca indiferent de schimbarile preturilor, oamenii tot vor cumpara carne de pasare. „Clientii nostri cumpara foarte multa carne de pasare si nu cred ca acest lucru se va schimba, oricat de mult ar creste pretul la acest tip de produse”, ne-a marturisit Anton R., patronul unui magazin alimentar din Bacau.



aLa nivelul Moldovei, daca o persoana cumpara, in medie, 1,38 kg carne de pui/luna, cand vine vorba de carne de porc, consumul ajunge la 0,62 kg/luna, iar carnea de vita, la 0,49 kg.”
Eugenia Harja, director Directia Judeteana de Statistica Bacau

Solutii

aIn momentul de fata, celelalte tari membre ale Uniunii Europene primesc subventii in agricultura de trei ori mai mari pentru culturile de cereale decat Romania, iar efectul vine in lant pana la industria zootehnica. Ar trebui ca statul sa acorde subventiile dupa stabilirea pretului final”, spune Cristian Calin, reprezentant SC „Agricola International” Bacau.

Sprijinul financiar acordat de la buget pentru industria zootehnica romaneasca va fi retras la inceputul anului viitor. Acest lucru va duce la scumpirea carnii de pasare. Bacauanii insa sunt hotarati sa nu renunte la consum.

Potrivit declaratiei lui Grigore Horoi, presedintele SC „Agricola International” Bacau, aceasta decizie a fost luata in urma angajamentelor luate de Romania fata de Uniunea Europeana. Producatorii nu au alta optiune decat sa mareasca preturile la produsele autohtone. „Industria avicola din Romania este foarte performanta, ajungand la nivelul cel mai analt din Europa. Prin urmare, nu putem reduce costurile iar singura solutie de compensare a influentei financiare provocate de retragerea subventiilor o reprezinta cresterea pretului la raft cu aproximativ 25 la suta”, precizeaza Grigore Horoi. Potrivit producatorilor, carnea de pasare reprezinta 65 la suta din totalul de vanzari. Cu toate ca in anul 2009 piata carnii a inregistrat o usoara crestere in comparatie cu anul trecut, pretul mediu pe kg/carne a inceput sa scada in ultimele luni. O alta consecinta a majorarii pretului la carnea de pasare autohtona poate consta si in scaderea vanzarilor in lanturile mari de magazine.

Carnea de pui autohtona ramane pe primul loc

Producatorii se tem ca majorarea pretului la produsele din carne de pasare va genera si o crestere a importurilor an special de produse percepute drept secundare an tarile UE – pulpele de pui congelate. Mai mult, in Uniunea Europeana nu se plateste TVA, iar produsele importate vor fi mai ieftine. „Acest lucru va duce implicit la scaderea vanzarilor de produse avicole romanesti”, mai spune presedintele „Agricola International” Bacau. Cu toate acestea, bacauanii au spus ca prefera produsele romanesti. „Vreau carne romaneasca, proaspata. M-am saturat de produsele din import. Trebuie sa creasca productia in Romania”, spune Stefan Andoniu, in varsta de 60 de ani. „Iar sa aducem din import si sa ne imbolnavim?”, se intreaba si Andreea Bordeanu, studenta. In plus, ea este convinsa ca aceasta scumpire va influenta si cresterea pretului la alte produse de pe piata.

Nici scolile nu renunta la carnea de pui

[ad#stire]Carnea de pui este un aliment de baza si in cantinele scolilor bacauane. „Consumul nostru de carne de pui este de 250 kg lunar. Nu vom renunta la acest produs. Avem contracte ferme cu firmele producatoare, asa ca nu cred ca ne va afecta asa de mult scumpirea carnii”, ne-a spus Ioan Balcan, directorul Colegiului Tehnic „D. Mangeron”. Liceul dispune de cantina, unde pretul zilnic al meniului este de 9 lei pentru trei mese. Si la Colegiul „Grigore Antipa”, pretul zilnic pe cele trei mese din meniu este de 8,5 lei. „Carnea de pui este des folosita si la noi. Vom ramane pe acelasi tarif. Nu vom renunta la carnea de pui”, ne-a spus Mircea Larger, director. La gradinitele bacauane situatia este identica. Aici consumul mediul lunar de carne si produse din pui este de circa 150 kg. „Carnea de pui este cea mai usoara pentru copii. Nu cred ca ne va afecta asa de mult cresterea pretului”, ne-a spus directorul unei gradinite din centrul orasului.

Alexandra Malachi
Roxana Neag



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014