Codul fiscal referitor la accizele aplicate pentru gospodariile individuale si micii producatori de bauturi fermentate linistit a fost modificat. Vestea cea buna este ca taranii nu mai sunt obligati sa plateasca taxe pentru tuica produsa din fructe.
Taranii, proprietari de cazane de tuica, care produc si comercializeaza taria „fabricata” acasa nu mai platesc accize. Codul fiscal pe acest capitol a fost schimbat. Prima modificare consta in scutirea de la plata accizelor a tuicii si rachiurilor de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 250 litri de produs pe an, cu o concentratie alcoolica de 100 la suta in volum. Pana acum acestea se accizau prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 litri de produs pentru fiecare gospodarie individuala/an.
Inspectorii au inregistrate 134 de cazane
Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale (fosta Vama) Bacau, prin inspectorii vamali, a inregistrat numai in acest an 134 de cazane individuale de fabricat tuica. Proprietarii lor erau obligati sa declare ca detin aceste cazane, iar acestea erau siglitate pentru a nu putea fi folosite decat cu acordul vamesilor. Cele mai multe cazane s-au gasit, cum era de asteptat, in mediul rural, in comune precum Parava, Sascut, Corbasca sau Saucesti. „Acum, cu noile modificari, persoanele fizice care produc bauturi alcoolice destinate consumului propriu nu mai sunt supuse accizarii si implicit nu mai sunt obligate nici sa se inregistreze la administratiile fiscale locale”, a explicat Valentin Grosu, directorul DJAOV Bacau. Accizele datorate pentru productia de alcool cu destinatia consum propriu (pana la 50 de litri) era de 375 euro/hectolitru de alcool pur.
Cantitatile industriale raman accizabile
[ad#stire] Noile modifcari nu se aplica si pentru cantitatile mai mari de alcool produse. Pentru cantitati mai mari de alcool se plateste acciza intreaga, adica 750 de euro pe hectolitru alcool pur. „In acest an deja s-au efectuat 14.355 de litri si am incasat accize in valoare de 50.655 de lei noi”, a mai spus Grosu. In schimb, ei sunt mai nou obligati sa obtina autorizatie de la un antrepozit fiscal. Este vorba de micii producatori de vinuri linistite care produc in medie 600 hl de vin pe an. Daca nu respecta legea, acestia sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 20.000 lei si 100.000 lei (200 milioane lei vechi pana la un miliard lei vechi), dar si de masura confiscarii intregii cantitati de alcool depistate. Legea a fost deja publicata in Monitorul Oficial.
Roxana Neagu