Zilele trecute am intrat in posesia unei carti extraordinare, aManagementul viitorului”, avandu-l drept autor pe inegalabilul Peter Drucker. Desi au trecut cativa ani buni de la data publicarii initiale a lucrarii in Statele Unite, iar cartea este o colectie de articole si interviuri mai vechi ale domnului Drucker, actualitatea abordarilor sale este uimitoare. Dupa cum majoritatea cititorilor cu siguranta cunosc deja, Peter Drucker este unul dintre cei mai renumiti experti in management, insa trebuie mentionat ca domnia sa si-a inceput cariera ca stagiar la filiala europeana a unei mari firme de investitii de pe Wall Street. Din aceasta perspectiva am citit cu mare atentie capitolul aServicile financiare: inovatie sau disparitie” scris initial de Drucker cu zece ani in urma, in 1999. Acum, intr-o perioada in care intreaga omenire este afectata profund de o criza a economiei si mai ales a finantelor mondiale, criza la a carei declansare au contribuit in mare masura si marile banci de investitii, opiniile lui Drucker exprimate cu mult inaintea declansarii prezentei crize sunt cu atat mai interesante.
Drucker descrie inca din start ceea ce el numeste arenasterea ca centru financiar mondial” a City-ului londonez, proces petrecut in ultimii 50 de ani. Desi importanta City-ului nu mai este astazi la fel cu aceea din perioada de dupa Waterloo si pana la primul razboi mondial, el poate fi considerat si acum drept abancherul central” al sistemului bancar la nivel mondial. Aceasta revenire in forta, inceputa in anii 1960 dupa peste 40 de ani de declin, s-a datorat in mare masura unor evenimente petrecute in Statele Unite, care au determinat aparitia unor produse noi create la Londra. In primul rand a fost vorba despre transferul rezervelor valutare americane la Londra, in timpul crizei rachetelor cubaneze. Astfel s-a nascut eurodolarul, valuta transnationala nominalizata in dolari, dar cu adomiciliul” la Londra. Al doilea eveniment a fost aparitia, tot la Londra, desigur, a eurobondurilor, aparitie ce a fost favorizata de anumite taxe ce au fost impuse intr-un mod nefericit peste ocean. Impulsionate de eurodolari si eurobonduri, marile banci londoneze au dezvoltat noi servicii, toate acestea amplificand rolul metropolei britanice. Pentru a ilustra importanta City-ului chiar din perspectiva americanilor, Drucker citeaza urmatoarea zicala de pe Wall Street: abirourile din New York, indiferent ca este vorba despre Goldman Sachs sau Citibank, se ocupa de afacerile interne, afacerile externe ale firmelor americane fiind dirijate de la Londra”.
Vizionarul Drucker desigur ca nu s-a marginit doar la descrierea, extrem de sugestiva, bineinteles, a unor evenimente, ci a intuit inca din 1999 impasul in care se aflau serviciile financiare. Peter Drucker a propus totodata si o solutie: noi inovatii ce trebuiesc aduse respectivului sector, care sa-l dinamizeze la fel precum a facut-o explozia de noi produse, servicii si abordari din perioada 1950-1970. Cu siguranta ca nu este lipsit de interes sa trecem acum in revista cateva din inovatiile majore ale secolului precedent: crearea primului fond modern de pensii (General Motors, 1950), infiintarea primelor institutii specializate in investitii institutionale, transformarea unei banci americane cu filiale in strainatate intr-o banca internationala cu mai multe sedii centrale si, nu in ultimul rand, desigur, aparitia acum aproape 50 de ani a cardului de credit.
[ad#stire] Concluzia lui Peter Drucker, exprimata cu opt ani inainte de actuala criza, era extrem de dura: aInca nu este prea tarziu ca marile societati de servicii financiare sa caute inovatii, desi este deja tarziu”. Din nefericire aceste inovatii n-au venit la timp, multe din respectivele societati fortand profitul in diverse speculatii, ce au alimentat si bubble-ul imobiliar declansator al prezentei crize…
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel. 0748-54.82.67.
Alexandru Finaru