Uniunea Europeana aloca 142 milioane euro pentru angajarea de noi salariati, formarea profesionala si imbunatatirea conditiilor de munca. Au fost depuse proiecte eligibile doar pentru 15 la suta din fondurile alocate. Ministerul Muncii a prelungit termenul de prezentare a proiectelor.
In timp ce tot mai multe firme isi inchid portile iar altele fac disponibilizari masive de personal, un numar foarte mic de agenti economici s-a invrednicit sa intocmeasca un proiect pentru accesarea sumelor alocate in cadrul Fondului Social European, destinate, in principal, combaterii somajului. La 31 martie 2009, Ministerul Muncii (MM) a lansat sase linii de finantare nerambursabila, in suma totala de 142,4 milioane euro, din fondul amintit, pentru ocuparea fortei de munca, formarea profesionala si imbunatatirea conditiilor de lucru. Dar, desi au trecut peste sase luni de atunci, au fost depuse din toata tara doar 294 cereri de ajutor (proiecte), in valoare de 48,40 milioane euro. In urma evaluarii a 250 proiecte, au fost selectate numai 128, in valoare totala de 22,61 milioane euro. Din judetul Bacau nu se stie daca exista vreo cerere, dar si-au manifestat interesul unele firme. aAu venit la noi cativa agenti economici si cateva fundatii sa solicite informatii si consultanta, dar nu avem de unde sti daca au si finalizat demersul lor, ne-a spus Octavian Ticau, de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Oricum, este dificil de intocmit un proiect pentru a accesa aceste fonduri. Trebuie sa iti propui tinte realiste, pentru ca, daca nu le atingi, esti penalizat dur.”
Subventii maxime de 2 milioane euro
Daca pana ieri termenul limita de inaintare a proiectului era 30 octombrie 2009, acum Ministerul Muncii l-a stabilit la 31 martie 2010. Liniile de finantare pot fi accesate doar de intreprinderi, indiferent de marimea si natura capitalului lor, iar suma maxima alocata este de 2 milioane euro/proiect, pentru angajarea de noi salariati, respectiv formarea profesionala a angajatilor, si 200.000 de euro pentru imbunatatirea conditiilor de munca. Banii sunt pentru subventionarea pe o perioada de 12 luni a jumatate din salariile noilor angajati care provin din randul somerilor ce nu si-au gasit un loc de munca an ultimele sase luni, precum si al celor care sunt unici antretinatori de familie, au depasit varsta de 50 de ani, provin din comunitati rome ori nu au studii.
[ad#stire] Pentru angajarea celor care sunt an somaj de peste doi ani angajatorii beneficiaza de subventionarea in proportie de tot 50 la suta a salariilor lor, dar timp de 24 de luni. Cei care angajeaza persoane cu dizabilitati vor primi subventii pentru acoperirea a 75 la suta din salariu iar investitiile facute pentru adaptarea spatiului de lucru si asigurarea echipamentelor necesare acestora vor vor fi decontate integral. an ceea ce priveste formarea profesionala, subventia acordata unei antreprinderi este cuprinsa antre 25 la suta si 80 la suta din cost, an functie de cursul de formare, marimea antreprinderii si tipul angajatului. Mai multe detalii se gasesc pe site-ul www.fseromania.ro.
Elena Tintaru