29 noiembrie 2024

Rubrica speciala despre piata de capital: Cati experti, atatea opinii

Saptamana abia incheiata a fost in general caracterizata de scaderi la cele mai importante burse din lume. Bucurestiul nu a facut nici el exceptie, corelarea pietelor globale ramanand in continuare regula de baza a jocului. Aceasta corectie cvasigeneralizata constituie un fenomen normal, si era de asteptat sa se produca, insa intrebarea importanta care se pune este urmatoarea: ce va urma in continuare? Din pacate, desi intrebarea este de bun simt si extrem de clara, raspunsul este dificil de dat. Desi nicicand nu a fost un consens in ceea ce priveste evolutiile viitoare, de cele mai multe ori nu existau diferente majore intre opiniile majoritatii celor mai reputati specialisti, asa cum se intampla in aceasta perioada tulbure pe care o traversam. Exista insa si o explicatie a acestor opinii, ce sunt acum mai divergente ca oricand: este vorba despre criza fara un precedent similar prin care (inca) trecem.

Desi bazata pe considerente statistice, asadar facand apel tot la precedente istorice, o opinie interesanta este exprimata pe www.marketwatch.com intr-un articol semnat de Kate Gibson. Aceasta il citeaza pe veteranul pietelor financiare, Marc Pado, strateg la Cantor Fitzgerald, care explica motivul pentru care bursele de obicei scad in luna septembrie: aDaca esti manager de portofoliu si ai realizat castiguri pentru anul fiscal curent cum procedezi: transferi obligatia de a plati impozitul catre clientii tai, sau vinzi actiunile care sunt pe minus?”. Daca avem in vedere sistemul fiscal american, domnul Pado sugereaza ca managerii de portofolii sunt tentati sa vanda acele actiuni neperformante din portofoliile lor, pentru a marca pierderile respective, in scopul diminuarii profitului. In concluzie expectul citat considera ca scaderile de la inceputul lui septembrie nu au nimic comun cu economia reala sau cu piata, fiind doar o problema de impozitare.



Robert Pavlik, strateg sef la Banyan Partners LLC este si el de parere ca actualele scaderi reprezinta doar o corectie normala in cadrul trendului ascendent care a inceput in martie. Acesta explica actualele deprecieri considerandu-le ca fiind ao profetie ce se autoindeplineste” si este de parere ca asunt de asteptat noi aprecieri ale actiunilor.”

Parerea mea este ca cei doi experti pe care i-am citat mai sus sunt putin prea optimisti, in special pentru ca par sa ignore urmatorul aspect important: criza actuala, chiar asa fara precedent cum este ea din multe puncte de vedere, tot poate fi comparata in ceea ce priveste elementele esentiale ale sale cu Marea Depresiune din anii „30.

[ad#stire] Exact o astfel de comparatie au realizat tot niste experti americani, de la firma Boston Consulting Group. Acestia au studiat evolutia indicelui DowJones in perioada 1929-1932 si evolutia indicelui S&ampP de la declansarea crizei si pana in prezent. Comparand cele doua evolutii se poate concluziona ca pana acum criza curenta a fost mai putin dramatica decat cea din 1929. Insa in ceea ce priveste viitorul, expertii de la BCG insa nu sunt asa optimisti, doua din cele trei scenarii propuse de ei implicand noi scaderi ale cotatiilor actiunilor la bursa.

De aceeasi parere este si subsemnatul. Acum graficele indicilor bursieri sunt in forma de V, insa eu ma astept sa urmeze un W (double bottom, sau chiar triple bottom). Abia apoi vor putea veni adevaratele cresteri durabile.

Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67.

Alexandru Finaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014