Producatorii de grau bacauani, tarani dar si agenti economici, au iesit in pierdere, dupa campania agricola din aceasta vara. Productia de grau a fost cu peste o mie de kilograme la hectar mai mica decat anul trecut. Daca vor vinde tot graul recoltat, taranii nu-si vor plati toate costurile de productie. Din cauza ploilor care au cazut chiar in perioada recoltatului, graul este slab calitativ. Procesatorii din panificatie si-au anuntat deja intentia de a importa grau, fapt care va conduce la cresterea pretului painii.
Zilele acestea s-a incheiat campania agricola de vara. In judetul Bacau au fost cultivate suprafete de peste 26 de mii de hectare de grau, orz, orzoiaca, secara, triticale, ovaz, rapita si mazare. Productia medie a judetului este mai mica cu aproape 30% fata de anul 2008. Ponderea cea mai mare, cu 15.839 de hectare, o ocupa graul. Productia medie in acest an in judetul Bacau a fost de 2.240 kilograme de grau boabe la hectar, cu aproape 1.200 de kilograme mai putin fata de anul anterior. La nivel national, in acest an s-a cultivat grau pe 2,26 milioane hectare, cu 105 mii de hectare mai mult fata de 2008. Productia a fost mai mica, de doar 5,3 milioane de tone, fata de anul trecut, cand s-au recoltat 7,313 milioane de tone. aPopulatia Romaniei are nevoie de aproximativ 3 milioane de tone (la un calcul de 140 de kilograme pe cap de locuitor), cu alte cuvinte, recolta din acest an ne-ar ajunge”, a precizat dr. Ghita Burlui, director adjunct al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau.
Agricultorii au iesit in pierdere
Cheltuielile pentru cultivarea unui hectar de grau se apropie de 2 000 de lei. Tinand cont de productia din acest an, agricultorii abia isi vor scoate jumatate din banii investiti. O alta parte din cheltuieli va fi acoperita din subventia pe suprafata si motorina. aAgricultorii nu-si acopera cheltuielile. Pentru un kilogram primesc intre 32 si 47 de bani. Calculat la un hectar, inseamna aproximativ o mie de lei. Pentru procesatori, nu se justifica cresterea pretului painii”, a mai apreciat Burlui. Agricultorii mari afiliati la Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), sunt de parere ca pretul painii va ramane neschimbat, dar ca vom manca paine din grau incoltit. aNu au de ce sa creasca pretul la paine. Dar vom manca paine din grau incoltit, chiar daca vor apela la importuri”, ne-a precizat Laurentiu Baciu, lider LAPAR.
Mircea Merticariu