Dupa cum am anticipat in ultimile doua articole, cresterile globale ale pietelor bursiere, incepute in martie 2009, nu au mai continuat in acelasi ritm cu care ne obisnuisem. Pentru a exemplifica acest fenomen voi aminti cazul indicelui german DAX, pe care l-am si analizat mai detaliat, dealtfel. Astfel, la nivelul saptamanii precedente, valoarea de inchidere pentru DAX a fost chiar sub cea de deschidere, cu alte cuvinte a fost o saptamana rosie. Diferenta dintre cele doua valori a fost insa extrem de mica, ceea ce imi permite sa aproximez alumanarea” saptamanala a indicelui DAX ca fiind un Doji (formatiune care arata, asa cum am explicat anterior, incertitudine).
Cei mai urmariti indici din SUA: Dow Jones si S&P 500 au avut aceleasi volatilitati reduse, ca si DAX, in cazul lor insa mica variatie inregistrata la nivel saptamanal a fost pozitiva. Toate aceste evolutii ma determina sa imi mentin prognoza unei mai probabile scaderi pentru perioada urmatoare, chiar daca cel putin la ora actuala optimismul se pare ca predomina printre investitori. Argumentul fundamental cu care imi sustin teza este acela ca in perioada ultimilor cresteri accelerate nu s-a intamplat nimic spectaculos la nivelul economiei globale, de natura a semnala un adevarat punct de inflexiune in evolutia crizei. Este adevarat ca din ce in ce mai multe voci sustin faptul ca ace a fost mai greu a trecut”, insa marea majoritate a expertilor nu intrevad o redresare economica inainte de 2010. Argumentul tehnic care imi intareste ipoteza unor viitoare corectii, este acela ca o formatiune tip adouble bottom” -graficul are in acest caz forma unui W -, este intalnita extrem de frecvent la finele unor mari trenduri descrescatoare. Pentru a fi mai explicit, acum suntem in etapa unui aV” atat pentru indicii analizati, cat si pentru BET sau BET-FI. Desigur ca exista trei variante pentru evolutiile viitoare pe termen scurt: a) continuarea cresterilor, asadar conturarea mai buna a aV”-ului, b) o perioada de relativa stagnare, care este cunoscuta ca aevolutie in range” si c) viitoare scaderi.
Personal consider ca cele trei variante enuntate anterior sunt ordonate incepand cu cea care are probabilitatea cea mai mica, probabilitatea cea mai mare fiind pentru viitoare corectii. Desigur ca in acest caz se pune problema amplorii acestor asteptate scaderi, iar opinia mea este ca minimele atinse la finele lui februarie – inceputul lui martie nu vor fi depasite, ceea ce ar crea premizele pentru formarea deja amintitului aW”.
Nu vreau sa inchei aceste consideratii fara sa reamintesc un citat extrem de sugestiv: apietele pot sa ramana irationale mai mult timp decat tu esti solvabil”. Nu trebuie asadar nicicand pierdut din vedere faptul ca evolutia cea mai probabila, oricat ar fi ea de rationala, nu este deloc obligatoriu sa se produca exact conform asteptarilor, aintocmai si la timp”. Este vorba aici si de azgomotul” care de cele mai multe ori este cu atat mai suparator, cu cat predictiile se fac pe baza analizarii evolutiilor pe intervale mai mici de timp. Astfel, in cazul concret al viitoarelor scaderi anticipate de mine, nu recomand nicidecum un pariu total in acest sens, de exemplu deschiderea unor prea numeroase pozitii short DESIF2 sau DESIF5. Graficele respectivelor instrumente arata, ca si in cazul activelor suport, o aceeasi perioada de consolidare. Asadar majoritatea investitorilor sunt deocamdata in asteptarea unei viitoare directii mai clare a pietei, nefiind exclusa nici varianta – desi mai putin probabila, in opinia mea -, a unor noi cresteri. Iata de ce este recomandabila prudenta si in cazul unor anticipate scaderi: chiar daca arational” ar fi ca acestea sa se produca, deocamdata nu exista semnale suficiente in acest sens, iar o actiune intempestiva ar putea duce inclusiv la insolvabilitate, asa cum ne avertizeaza citatul amintit.
Pentru a ilustra airationalitatea” pietelor voi reaminti cazul recent al cresterilor indicilor nord-americani inregistrate luni 1 iunie, exact dupa anuntul falimentului General Motors. Desigur ca s-au gasit analisti care sa vina cu numeroase explicatii ale acestui fapt, inclusiv aceea ca investitorii au considerat declararea falimentului GM drept un semn pozitiv, o confirmare a functionarii unor mecanisme fundamentale ale economiei de piata. Personal sunt de parere ca ziua de 1 iunie a constituit inca un exemplu de irationalitate, sau mai bine zis de evolutie contrara unor asteptari rezonabile ale majoritatii investitorilor. Tocmai pentru ca exista numeroase astfel de cazuri, s-au dezvoltat si teorii sofisticate de tip acontrarian investing”, ideea fundamentala fiind aceea de a fi cu un pas inaintea multimii, si a anticipa viitoarele mari miscari ale pietei.
Oarecum in acelasi spirit este si demersul meu din ultimele articole, prin care am semnalat slabirea trendului ascendent si posibile viitoare corectii. Diferenta majora de abordare este aceea ca eu prefer o abordare mai conservatoare, care sa nu implice riscuri majore. Astfel, doar simpla detectare a unei slabiri in trendul ascendent pe un instrument nu trebuie sa implice, asa precum am precizat anterior, deschiderea masiva a unor pozitii short pe instrumentul respectiv, ci doar sa aridice nivelul de alerta” al investitorului, in asteptarea unor vitoare confirmari cat mai clare ale anticipatei schimbari de trend.
Unul dintre cele mai cunoscute proverbe bursiere spune: atrend is your friend” (tendinta iti este prieten), iar o varianta poate mai sugestiva indeamna clar: astay with the trend”. Exista si o completare interesanta: atrend is your friend until it ends”, adica nu trebuie pierdut din vedere nicicand faptul ca un trend, oricat de solid, are un final. Ramane asadar sa vedem daca actuala evolutie laterala este doar o pauza in trendul crescator inceput in martie sau suntem chiar la finalul sau, in asteptarea formarii acelui aW” care ne-ar da sperante pentru viitoare noi cresteri, chiar mai indelungate.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67.
Alexandru Finaru