28 noiembrie 2024

Rubrica saptamanala despre piata de capital:Din nou Roubini

In articolul precedent am insistat asupra unui interviu al binecunoscutului economist american Nouriel Roubini, supranumit „Doctor catastrofa” datorita predictiilor facute de domnia sa inca in 2006 referitoare la o iminenta si grava criza financiara. Iata ca doar la cateva zile dupa ultima sa interventie de pe 20 ianuarie 2009, in care Nouriel Roubini sustinea ca intreg sistemul bancar american este practic in faliment, „Doctor Doom” reitereaza previziunile subre privind actuala criza intr-un interviu acordat Bloomberg Television. „Pietele globale de actiuni sunt din ce in ce mai corelate, iar economiile emergente vor urma natiunile dezvoltate pe drumul unei severe recesiuni”. El sustine ca in China se va produce o scadere a cresterii economice pana la sub 5%, iar in Statele Unite ale Americii se vor pierde circa 6 milioane de locuri de munca. „Economia SUA va creste in 2010 cu cel mult 1%, in timp ce cheltuielile private vor scade dramatic, iar somajul va fi de peste 9%”, adauga Roubini. „Pentru prima data avem de a face cu o recesiune globala sincronizata. Pietele au ajuns sa fie perfect corelate, deasemenea si economiile. Acum nu mai poate fi vorba despre o minora recesiune traditionala. Roubini considera ca guvernul SUA ar trebui sa nationalizeze principalele banci deoarece pierderile acestora vor depasi valoarea activelor, ceea ce ar conduce la faliment. In urmatorii 2-3 ani bancile ar putea fi apoi reprivatizate. „Nimeni nu este in favoarea unei detineri pe termen lung a sistemului bancar american de catre guvern, dar daca nu se va proceda astfel finalul va fi similar cu cel din cazul Japoniei, unde au fost tinute artificial in viata timp de zece ani banci „zombie”, fara insa a fi nicidecum restructurate. „Va fi cu mult mai rau. Este preferabil sa facem curatenie acum, sa nationalizam iar apoi sa revindem sectorului privat.”
In ceea ce priveste Romania, un lucru ingrijorator este ca unii specialisti considera ca nu ar fi exclusa in viitor o decorelare a pietelor. In opinia acestora, SUA au exportat practic criza in afara granitelor proprii, Europa fiind unul dintre „beneficiarii” acestui cadou nedorit. Ca tara europeana, expusa unui risc suplimentar datorat statutului de economie emergenta, Romania nu are vreo asigurare speciala impotriva crizei. In aceste conditii extrem de importante vor fi semnalele ce vor fi date de noul guvern de la Bucuresti, si mai ales masurile efective anticriza care vor fi luate. Masurile anuntate de guvern pana la aceasta ora ma determina sa fiu increzator in ceea ce priveste faptul ca actualii guvernanti sunt constienti de gravitatea situatiei. Este binecunoscut faptul ca primul pas in rezolvarea unei probleme este acceptarea existentei problemei respective. Ramane acum de vazut in ce masura vor intelege si partenerii sociali, in special sindicatele, necesitatea strangerii curelei. Daca o criza a alimentelor cauzata de seceta este vizibila fara vreun efort special, astfel incat simplul bun simt favorizeaza acceptarea unui regim alimentar (si nu numai…) plin de restrictii si limitari,a una dintre caracteristicile speciale ale crizei actuale este „invizibilitatea” sa in viata cotidiana.
Este dificil poate pentru unii dascali, de exemplu, sa accepte faptul ca marirea salariala dorita ar putea compromite planurile anticriza, caci dumnealor ar putea spune: „care criza?”. Acest scenariu este posibil fiindca efectele crizei actuale nu sunt inca asa de vizibile in viata cotidiana. Totusi, cel putin in lumea bursiera, putem spune ca semne ale crizei se manifesta de o buna perioada de timp. Practic suntem la mai bine de 18 de la atingerea unor maxime la bursa, evolutia actiunilor de atunci fiind implacabil descrescatoare. Iata ca ceea ce putea fi considerata la vremea aceea doar o temporara scadere a cotatiilor, generata de cauze externe Romaniei (economia noastra duduie, la bursa sunt doar cativa „carnatari” neimportanti), s-a dovedit acum a fi una dintre cele mai grave crize financiar-bancare mondiale, cu impact negativ profund asupra tuturor economiilor lumii.
Personal ma astept ca, asa cum bursele de pretutindeni au fost primele care au semnalizat actuala criza, sa existe o simetrie si in ceea ce priveste finalul crizei. Concret, o varianta posibila ar fi urmatoarea: scaderile burselor americane sunt aproape de final, adica Dow Jones nu va scadea in viitorul apropiat sub plafonul de 8.000 puncte, valoare ce ar putea deveni astfel un puternic suport, de la care sa asistam apoi la o revenire a cresterilor indicelui american. Acest scenariu are in vedere un lucru binecunoscut, si anume acela ca vestile negative ce ar putea urma din economia americana sunt deja „incluse in pret”. Asadar ipoteza de la care pornesc nu este nicidecum aceea ca „brusc si deodata”, ca prin farmec, toate problemele economiei americane vor dispare incepand de maine, ci iau in considerare pe de o parte posibilitatea ca eventualele viitoare stiri negative sunt deja reflectate in cotatiile bursiere actuale, iar pe de alta parte actiunile anticriza initiate inca din 2008, si mai ales planul anticriza al administratiei Obama, vor incepe sa-si arate primele efecte pozitive.
Desigur ca este posibil si urmatorul scenariu negativ: indicele Dow Jones ar putea sa sparga rezistenta din jurul valorii de 8.000 puncte, iar de acolo drumul in jos ar fi deschis… In aceste conditii ramane de mare actualitate recomandarea facuta frecvent in ultima perioada: prudenta maxima, analiza rationala si nu sentimentala.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel. 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6.





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014