8 noiembrie 2024

Atac la afacerile evazionistilor/66 miliarde de lei recuperate din economia subterana

In primele trei luni ale acestui an, finantistii bacauani au realizat o serie de controale la agentii economici din judet, in urma carora au reusit sa atraga la bugetul de stat peste 6,6 milioane de lei noi (aproximativ 66 miliarde de lei vechi). Sumele au provenit de la cei 181 de agenti economici gasiti in neregula, din totalul de peste 650 verificati.

Inspectorii fiscali bacauani au verificat modul in care firmele au inteles sa determine, sa evidentieze si sa vireze la stat impozite, taxelor si alte obligatii ce le revin prin lege. Totodata, controalele au vizat respectarea de catre societatile comerciale si regiile autonome a disciplinei financiare, prin achitarea obligatiilor restante fata de bugetul general consolidat al statului.



Marile evaziuni sunt localizate in afacerile private

Organele de control fiscal au identificat sute de cazuri de evaziune fiscala. A fost nevoie de verificarea a nu mai putin de 650 de contribuabili. Suma totala recuperata de finantisti depaseste 66 miliarde de lei. Din acest total, peste 51,6 miliarde reprezinta diferente de impozite si taxe (78 la suta) din care 18 miliarde TVA, 31 miliarde impozit pe profit, 2,2 miliarde alte impozite si taxe. La acestea, s-au mai adaugat si 14 miliarde reprezentand majorari antarziere si amenzi. Cei mai mari evazionisti s-au dovedit a fi contribuabilii cu capital privat (65,5 miliarde de lei), fata de cei cu capital de stat (cu 320 milioane de lei). &#8222Retinem ca practici folosite de administratorii de firme pentru a eluda legile fiscale neevidentierea integrala a obligatiilor fiscale in documentele contabile, supradimensionarea cheltuielilor cu sume care nu aveau legatura cu veniturile activitatii declarate sau subevaluarea veniturilor prin neinregistrarea tuturor documentelor de vanzari sau a sumelor incasate in numerar”, a declarat Maricel Radu, purtatorul de cuvant al DGFP Bacau.

13 evazionisti risca ani grei de puscarie

Verificarile inspectorilor fiscali au mai relevat faptul ca patronii firmelor controlate nu au depus declaratii de impunere, nu au comunicat modificarile aparute in perioada fiscala ori au fabricat si/sau au valorificat produse fara documente de intrare, iesire sau transport. Pentru abateri grave de la disciplina fiscala, an trimestrul I, un numar de 13 agenti economici au facut obiectul sesizarilor penale pentru prejudicii aduse bugetului de stat ce ansumeaza 6 milioane lei RON (60 miliarde de lei vechi). aPentru prevenirea si combaterea cazurilor de evaziune fiscala avem an vedere verificarea cu prioritate a contribuabililor care anregistreaza creante restante la bugetul consolidat, executarea silita, cand este cazul, prin popriri asupra conturilor bancare si sechestre pe bunuri mobile si imobile. Totodata, vom monitoriza agentii economici cu pondere an totalul creantelor bugetare in privinta respectarii sistemului fiscal si a platii la termenele de exigibilitate a obligatiilor fiscalea, a mai spus Maricel Radu. Scris de Florentin Radu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014