Ca in fiecare miez de primavara, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau si-a deschis portile pentru a fi vizitata de viitorii studenti. S-a intâmplat ca in doua zile consecutiv sa parcurgem drumul in ambele sensuri.
Pentru o zi, amfiteatrele, laboratoarele, Biblioteca etc. au fost puse la dispozitia liceenilor din Bacau si din judetele vecine, asteptati – mai nou – sa asiste la cursuri si seminare. I-am intrebat pe studentii anului I Litere, cu care am avut ore in acel interval de timp, care ar fi ofertele cursului de limba româna contemporana si am primit 3A1 propuneri: „Sa le prezentam modalitatile de a demonstra viata cuvântului intr-un text literar” (Adina R.); „Ar fi interesant sa le aratam cât de necesara este invatarea prin eroare in luarea notitelor: scriem, taiem, corectam si motivam” (Ancuta G.); „Ce-ar fi sa le exemplificam un ML (memento lingvistic) si un MC (memento cultural), cu care incepem noi fiecare curs?” (Lavinia B., Mariana B.)
„Am vazut si am auzit despre incondeierea oualelor. E corect?” (Daniela A.) Ne-am oprit la aceasta ultima provocare. In asteptarea oaspetilor, pentru care am lasat intredeschisa usa Amfiteatrului „Dumitru Alistar”, ne-am avântat in descrierea fenomenului de dubla articulare. Mai intâi am asteptat raspunsurile studentilor. „Eu cred ca e corect oualelor, pentru ca e greu sa spui oualor”, a opinat o cursanta si a rostit demonstrativ, adica impiedicat, cuvântul mai scurt, urmat de forma oualelor, rostita mult mai lejer. M-am asezat… strategic de partea celor putini care au acceptat varianta alungita si am pornit un duel lingvistic argumentativ: „Nu mai exista in limba noastra un alt cuvânt care prezinta la plural desinenta -a”, am remarcat „noi”. „Da, dar nu e admisa atasarea a doua articole consecutiv”, au motivat ceilalti si a trebuit sa le dam dreptate.
A doua zi, am participat impreuna cu prof. univ. dr. Daniel Botez, de la Facultatea de Stiinte Economice a universitatii bacauane, la a treia editie a Simpozionului National „Ars oeconomica”, organizat de Liceul „Vasile Conta” din Târgu-Neamt, judetul Neamt. Am gasit aici alte porti deschise spre cunoastere si spre viata, in generice precum „Ars litterae”, „Ars dramatica”, „Ars ludrica”, „Ars visualis” si „Ars oecologica”. Adresându-se publicului (elevi si cadre didactice), universitarul economist a tinut un elevat discurs despre eficienta comunicarii in cele mai variate domenii, pe care disciplina pe care o preda le cumuleaza. La rândul nostru, ne-am referit la numerele 7-9 ale revistei „Conteaza!”, editata de liceul-gazda, si la frumoasa relatie cu Bacaul universitar.
Acest triplu numar al publicatiei a vazut lumina tiparului numai dupa ce a primit girul Grupului „Româna corecta” al Facultatii de Litere. Studentii bacauani au avut ca proba de examen (una dintre ele), in sesiunea din februarie, aplicarea cunostintelor de lingvistica in corectarea celor 48 de pagini ale revistei. Au urmat, desigur, evaluarea de catre profesorul coordonator si abia apoi acordarea bunului de tipar. Am facut si o propunere, care a fost acceptata fara rezerve, in primul rând de directorul institutiei, profesoara de limba si literatura româna Karina-Ingrid Cojocariu, si de prof. dr. Ioan Romeo-Roman: in 2016 sa fie adaugata o sectiune intitulata „Ars orthographiae”. S-a convenit asupra organizarii unui concurs zonal de limba româna, incluzând nu doar nelipsita proba de ortografie (dictare adica), ci si una de lectura adecvata a textelor redactate in diverse registre.
Cele trei generice sumative: „Patrimoniul economic”, „Patrimoniul cultural” si, respectiv, „Patrimoniul ecologic” au fost atât de firesc asamblate, incât unitatea de invatamânt târgunemteana are dreptul legitim de a inscrie in cartea sa de vizita inca o biruinta stiintifica si didactica.