15 noiembrie 2024

100 de ani de la genocidul impotriva armenilor

Continuând seria manifestarilor organizate cu ocazia comemorarii a 100 de ani de la genocidul impotriva armenilor, miercuri, 22 aprilie, in Sala mare a Consiliului Judetean a avut loc o sesiune de dezbateri si comunicari, la care au participat prof. dr. Attila Iakob (“Demersul lui Lemkin si aritmetica politica a genocidului”) si drd. Claudia Daraban (“Genocid si migratie.

Comunitatea armeana din România interbelica”), ambii de la Institutul de Armenologie, din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj – Napoca. Vasile Agop, presedinte al Filialei Bacau a Uniunii Armenilor din România a facut o prezentare a istoriei zbuciumate a poporului armean, a contextului istoric al deciziei Guvernului “Junilor turci” de deportare si masacrare a milioane de armeni, cât si a migratiei a mii de armeni pe teritoriul României.



Au participat profesori, elevi de la colegii din Bacau, armeni bacauani, reprezentanti ai Inspectoratului Judetean Scolar si ai Consiliului Local.

Profesorul clujean, dr. Attila Iakob, a vorbit asistentei despre originile termenului de genocid si mai ales despre componentele acestuia, una personala, sentimentala si componenta politico-juridica, pragmatica, care, de multe ori este ignorata. Important, din perspectiva victimelor, afirma profesorul clujean, a istoriei, este rememorarea acestei dimensiuni sentimentale, insa orice genocid, orice crima are si o fundamentare politica, juridica, care nu trebuie luata ca o justificare, ci doar ca problema a evolutiei acestui crime colective. A fost abordata si dimensiunea internationala, teoretizarea ei de catre Rafael Lemkin, evreu polonez, care a introdus in discutie, pentru prima data conceptul de genocid, care, pâna la el, nu era un termen juridic.

De un interes aparte s-a bucurat comunicarea drd. Claudia Daraban, care a abordat problema migratiei armenilor pe teritoriul României, contributia lor la dezvoltarea economiei si culturii in teritoriile unde s-au asezat, traind in comuniune perfecta cu populatia majoritara.

In zilele urmatoare, in Bacau, vor mai avea loc si alte manifestari comemorative, pe 23 aprilie, va fi vernisata expozitia “The Colors of Pain” a elevilor de la Asociatia Culturala Arte.Ro si Palatul Copiilor din P. Neamt, culminând cu un concert, sâmbata, 25 aprilie, de la ora 17,00, sustinut de Filarmonica “Mihail Jora”, dirijata de maestrul Ovidiu Balan,. In program, lucrari de compozitorii de origine armeana Aram Haciaturian si Alexander Arutiunian. In deschidere, scriitorul Vartan Arachelian va tine o conferinta despre genocidul impotriva armenilor.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014