Petrochemical Holding a prezentat administratiei si va propune si in AGA „Strategia reorganizarii productiei, modernizarii si dezvoltarii Rafo pâna in 2018”. Iakov Goldovskyi, se declara impotriva falimentului intreprinderii, dezminte intentia de a taia instalatiile la fier vechi si acuza intelegerea eronata a mesajului sau catre administratori.
Actionarul majoritar al societatii Rafo Onesti, Petrochemical Holding, a prezentat administratorilor intreprinderii Strategia reorganizarii productiei, modernizarii si dezvoltarii rafinariei pâna in anul 2018. Aceasta va fi supusa, ulterior, si analizei in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA). Cu acest prilej, presedintele companiei Petrochemical Holding, Iakov Goldovskyi, a tinut sa lamureasca hotarârea luata de AGA la inceputul anului, prin care s-a dedus ca instalatiile Rafo vor fi taiate si vândute la fier vechi. Intelegerea ei eronata ar putea veni din modul gresit in care a fost tradus mesajul sau adresat in acest sens catre administratie si AGA.
„Initiativa noastra – spune Iakov Goldovskyi intr-un mesaj adresat, pe aceasta tema, sindicatului Rafinorul – era bazata pe necesitatea de a imputernici legal pe directorul general al Rafo sa scoata din uz utilajele casate si/sau necorespunzatoare, pentru utilizare in contextul planurilor noastre. Sumele obtinute din vânzarea lor sau utilizarea ca fier vechi vor ajuta, pentru o perioda, la finantarea costurilor cu intretinerea uzinei in scopul evitarii falimentului, impotriva caruia ma declar si acum”.
Toata presa a preluat formularea data publicitatii dupa AGA, iar in ultima vreme s-a pornit o adevarata campanie de denigrare a actionarilor majoritari de la Rafo, in timp ce unii dau ca sigura inchiderea rafinariei si concedierea celor 400 de salariati pe care ii mai are acum.
„Imaginea negativa atribuita actionarului majoritar, catalogat ca unul dintre investitorii rusi din România care a distrus o parte a economiei, iar acum doreste efectiv sa duca Rafo la fier vechi, a creat doar confuzie si temerea salariatilor si celor din zona ca cineva parca doreste alungarea acestui investitor din România” – spune consilierul de imagine al rafinariei, Ion Marian. Consilierul a enumerat si motivele pentru care, de fapt, actionarul majoritar ar trebui apreciat: a preluat Rafo cu 100 de milioane de euro, a achitat datoria istorica a Rafo la bugetul statului, a investit in Programul de modernizare – in total fiind in joc circa 400 de milioane de euro.
In plus, mentine pe posturi peste 400 de oameni si, practic, mentine gata de pornire toate instalatiile. Sunt in functiune instalatia de producere de azot, instalatiile de energie termica, instalatiile de epurare, rampele de incarcare a produselor petroliere, sistemul de rezervoare care asigura preluarea fluxurilor de benzina si motorina pentru depozitare si livrare in numele unor companii. „Rafo – a mai precizat Ion Marian – are toate obligatiile bugetare si comerciale achitate la zi, are toate conditiile de mediu autorizate si certificate, nu este inca inchisa, iar salariatii nu sunt disponibilizati. Rafo este inca in picioare. De aici pleaca si sunt valorificate doar activele care nu mai corespund fizic si moral.”
Prin noul plan strategic, la Rafo se urmareste modernizarea si repornirea Complexului Cracarii Catalitice si a instalatiilor de cocsare pentru prelucrarea rentabila din punct de vedere economic a pacurii de distilare atmospherica livrate din Rusia (pâna la 1,2 milioane de tone pe an) si a gazului condensat din România (pâna la 250.000 de tone pe an) in produse usoare de calitate Euro 5 si cocs.