27 noiembrie 2024

Afaceri paguboase pentru stat, benefice pentru patroni/Tun de miliarde cu produse petroliere

Doi bacauani au tepuit statul roman cu peste 11 miliarde. Tunul a fost dat in mai putin de un an. Constantin Rusu si un

asociat de al sau au facut tranzactii ilegale cu produse petroliere, evitand astfel plata accizelor catre stat.



Astfel de tranzactii sunt numite in Romania „tunuri&#8221. De cele mai multe ori, insa, „tunurile&#8221 se dau la limita legii sau direct impotriva ei. Ingineriile financiare cu produse petroliere au pus intotdeauna in pericol siguranta economica a Romaniei. Bugetul de stat a fost inselat in mod treptat, de-a lungul timpului, gaurile provocate de evazionistii de elita cauzand stagnari majore ale economiei. In categoria evazionistilor de rasa intra si Constantin Rusu din Bacau, fost administrator la SC Remonbac SRL din Bacau, societate aflata acum in insolventa. In perioada iunie – octombrie 2001, SC Remonbac SRL a emis catre SC Alida Com 2000 SRL Bucuresti un numar de 12 facturi fiscale a caror valoare depasea 2,5 miliarde lei vechi. Rusu achizitiona de la diverse rafinarii subproduse petroliere pe care le comercializa drept produse finite prin cateva firme intermediare. Astfel, adminstratorul Remonbac SRL cumpara combustibil scutit de la plata taxelor aferente comercializarii produselor petroliere, pe care, ulterior, le vindea in mod ilegal. Asa se face ca din cele 12 facturi emise catre Alida Com 2000, 8 erau pentru „concentrat tip A&#8221, produs care are o valoare a accizei inferioara celei pentru motorina. De altfel, pe facturile la care se face referire nu erau evidentiate taxele de constituire a „fondului de produse petroliere&#8221 si taxele aferente „fondului special pentru drumuri&#8221.

Repetitia e mama invataturii

Practica a fost folosita si in cazul SC Junior Radcom SRL Bucuresti. Astfel, in perioada aprilie – mai 2001, Remonbac a emis catre Junior Radcom un numar de 32 de facturi fiscale in valoare totala de peste 5,3 miliarde de lei vechi. Dintre acestea, pe baza a 26 de facturi s-a vandut acelasi produs „Concentrat tip A&#8221, la care pe documentele de livrare lipsesc aceleasi taxe despre care am facut vorbire la Alida Com. Mai mult decat atat, pe instrumentele de plata (ordine de plata, file CEC) in rubrica destinata platitorului sunt inscrise denumirile altor societati comerciale decat beneficiarii marfii, societati cum ar fi Probenz SRL Suceava, Bemotex SRL Oradea, Cristal SRL Botosani, Petroconstruct SRL Botosani si altele. In urma verificarilor efectuate a rezultat ca societatile comerciale platitoare detin statii de distributie pentru produse petroliere. Cu alte cuvinte, Remonbac SRL, prin fostul sau administrator Constantin Rusu, a reusit sa livreze produsul petrolier „concentrat tip A&#8221 catre agenti economici, detinatori de statii de distributie, prin intermediul societatilor Alida Com SRL si Junior Radcom SRL, ambele din Bucuresti, folosindu-se de acestea drept paravan pentru neevidentierea integrala a accizelor datorate si a obligatiilor fiscale. Prin acest procedeu, Rusu a fentat statul, bugetul fiind prejudiciat cu aproape 12 miliarde lei vechi, reprezentand banii pentru fondul special pentru produse petroliere, fondul special pentru drumuri publice, accize, TVA si alte accesorii fiscale. De remarcat este faptul ca cele doua societati din Bucuresti se afla pe lista neagra a societatilor care urmeaza a intra in categoria firmelor de tip fantoma pentru ca, desi erau inregistrate la Registrul Comertului, nu figurau cu activitati comerciale declarate.

Plecat la… munca

In incercarea noastra de a da de cel care a condus ingineriile financiare de la Remonbac, sansele de reusita au fost egale cu zero. Totusi, am reusit sa luam legatura cu cel care se ocupa de lichidarea societatii, Remonbac fiind inclusa in procedura de faliment. „Domnul Rusu nu mai sta in Bacau. Stiu ca este plecat la munca pe undeva prin Timisoara. Mai vine pe la noi doar ca sa dea lamuriri si se mai prezinta la unele termene&#8221, a declarat Romel Gutu, reprezentantul lichidatorului judiciar. Cu privire la afacerile derulate de Constantin Rusu, Gutu a precizat ca „in masura in care am avut acces la actele societatii stiu ca erau desfasurate activitati de comert cu produse petroliere. Nu pot sa spun foarte multe pentru ca cea mai mare parte a actelor au fost luate de procurorii de la DNA pentru cercetari&#8221.Scris de Ovidiu DRUG



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014