13 ianuarie 2025

Moinestiul are nevoie de 274 de milioane de lei pentru strategia de dezvoltare pâna în 2020

Strategia pentru dezvoltarea municipiului Moinesti, croita pâna în 2020, vizeaza 19 proiecte din toate domeniile de activitate, pentru care ar fi necesar un buget de 274,5 milioane de lei. La aceastea se adauga alte 16 proiecte complementare interventiilor strategice, cu finantare preponderenta din fonduri proprii, din fonduri private sau care vor fi incluse în strategii nationale si judetene.

Proiectele si alte obiective de dezvoltare au fost prezentate, recent, factorilor de care ar depinde realizarea lor, la o reuniune a reprezentantilor autoritatilor locale, ai institutiilor statului cu activitate pentru mediul economic, ai unor organizatii din acest mediu si chiar ai mediului de afaceri local.



„Reuniunea – spune primarul Viorel Ilie – a avut ca obiectiv principal analiza situatiei actuale a mediului de afaceri din municipiu si localitatile învecinate, identificarea de solutii la problemele sesizate de oamenii de afaceri, precum si a oportunitatilor de dezvoltare. A fost o reuniune de interes major, în care s-a discutat mai bine de trei ore si jumatate, aplicat, cu multe raspunsuri la întrebari legate de investitii din fonduri ale Uniunii Europene, programe si strategii, dezvoltare locala si regionala, alocari de fonduri pe domenii de activitate si de la institutii specializate, ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Camera de Comert si Industrie Bacau, Centrul de Afaceri si Expozitional Bacau, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si altele.”

Proiectele vizeaza obiective urbanistice si sociale (precum sistematizarea si modernizarea retelei de strazi si a retelelor de apa, iluminatul public, cresterea accesului la servicii educationale, incluziunea sociala, reducerea criminalitatii sociale), turismul local, valorificarea resurselor de energie regenerabila, dezvoltarea economiei locale si altele.

„Municipiul Moinesti – a precizat Viorel Ilie – a avut în anul 2008 un buget de investitii de 1,9 milioane de lei. Am ajuns, în 2014, la 13,3 milioane. Fara fonduri nerambursabile, dezvoltarea unei localitati este aproape imposibila. La ora actuala, din ceea ce se încaseaza si se echilibreaza de la Ministerul de Finante, abia reusim sa ne asiguram functionarea: utilitati, servicii sociale, învatamânt, sanatate, salarii pentru angajati si celelalte.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img