27 noiembrie 2024

Vor sa ne desfiinteze/Leul si utilitatile i-au zdrobit pe exportatorii bacauani

Cresterile mari de preturi la gaze si energie electrica au dat peste cap socotelile exportatorilor. Acestia sunt nemultumiti de neimplicarea statului in problemele lor. Multi se gandesc ca exportul nu mai reprezinta o afacere rentabila.

Exportatorii se confrunta cu mari probleme. Moneda nationala s-a apreciat in ultimul an cu aproape 20 la suta, ceea ce a determinat o scadere a veniturilor din export. Nici costul utilitatilor nu i-a avantajat pe exportatori, care au fost nevoiti sa suporte cresteri de peste 20 la suta. La toate acestea se mai adauga si taxele vamale platite la anumite materii prime necesare in procesul de fabricatie. Toate aceste probleme au dat mari batai de cap exportatorilor romaani, facaandu-i pe unii dintre ei sa considere complet ratata afacerea. aaE vai de noi. Cineva cred ca vrea sa ne desfiinteze complet. Statul nu ne ajuta cu nimic. In felul acesta nu se mai poate. Intarirea leului ne duce pur si simplu la faliment. Caand vezi caat mai costa si utilitatile, care au crescut exagerat, te gaandesti daca mai merita sa faci afaceri in tara astaaa”, ne-a declarat Gheorghe Milea, administrator la Milea Impex. Multi exportatori sunt nevoiti sa importe materia prima, ceea ce ridica si mai mult costul produsului final. aaNoi am negociat pretul in euro. Ne-am luat o marja de profit de 8-9 la suta, insa mai mult nu am putut pentru ca si partenerii nostri stiu care e valoarea reala a monedei euro. Utilitatile s-au scumpit insa foarte mult si nu ne-am mai incadrat in aceasta marja. Avem nevoie in productie de foarta multa cherestea si doar jumatate o putem cumpara din tara. Suntem nevoiti sa importam si asta implica unele costuri suplimentare. Anul trecut am incheiat afacerea pe zero. Pentru anul acesta, noi am preconizat o pierdere de 5-6 la sutaaa”, ne-a mai precizat Milea.



Cumparm de la altii si vindem la noi

Alti patroni cauta sa se reorienteze spre piata interna. Ei sunt nevoiti sa mai renunte la o parte din ofertele de contracte venite din partea partenerilor straini. Carmen Stoica, membru in consiliul de administratie al Subex Bacau, are aceleasi nemultumiri ca majoritatea exportatorilor. aa”Avem probleme la export. Si asta se datoreaza in special pretului la gaz, care a crescut foarte mult. Noi importam aproape toata materia prima si o platim in euro. E mult mai avantajos. Facaand exportul in euro, ramaane sa lucram mai mult cu aceasta moneda. Aproape 60 la suta din pretul produsului finit il reprezinta costul materiei prime. Daca am cumpara-o din Romaania nu am mai reusi sa mentinem un pret convenabil. Ne gaandim foarte serios daca sa mai exportam, la fel cum o faceam in anii trecuti. Nu vrem sa ne pierdem clientii, dar este dificil. Am renuntat in 2005 la exporturi de aproape 800 de mii de euro si ne-am redirectionat catre piata internaaa”. Fiecare exportator ramaane sa-si gaseasca singur propriile metode de a depasi situatia. Utilitatile, intarirea leului si taxele vamale au redus considerabil prezenta produselor romaanesti pe pietele externe. Singura solutie la indemaana producatorilor autohtoni a ramas importul materiei prime. Nu mai conteaza nimic ataata timp caat pe produs scrie aaMade in Romaaniaaa”.
Scris de Claudiu BANEA



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014