La romani, a imprumuta bani de la banci a devenit un mod de viata, copiind aproape perfect modelul occidental. Se stie, de altfel, ca vesticii realizeaza toate investitiile apeland la banci si mai putin la resursele proprii. Masina si-o cumpara din banii bancilor, casa o modernizeaza tot folosind credite, nu mai amintim de vacantele pe care si le petrec in locuri exotice apeland tot la bancheri. La noi, romanul s-a invatat sa-si rezolve si cea mai marunta problema care ar presupune o suma de bani, solicitand un imprumut de la banci.
Potrivit ultimei raportari facuta publica de Banca Nationala a Romaniei privind comportamentul financiar al populatiei, in 2005, bacauanii au luat cu impumut de la banci aproape 3.200 miliarde lei vechi. Cu alte cuvinte, bacauanii s-au facut datori numai intr-un an cu peste 86,3 milioane de euro. Exprimata in procente, cresterea sumei datorate de bacauani bancilor este de peste 46 la suta. Banii imprumutati au fost folositi, de regula, pentru achizitionarea de bunuri de larg consum (electrocasnice, electronice etc), insa o buna parte din acestia au fost destinati cumpararii de locuinte. Contrar asteptarilor, a scazut, in perioada analizata, numarul conturilor detinute de clienti la bancile din Bacau. La sfarsitul anului 2005, situatia indica existenta a 783.724 conturi, fata de 755.379 la finele anului precedent, cu 28.000 mai putine. Pe de alta parte, notabil este faptul ca bacauanii au inceput sa recastige increderea in moneda nationala, alegand sa se indatoreze bancilor mai mult in lei decat in valuta. Respectiv, bacauanii au imprumutat, in 2005, 2.035 miliarde lei vechi in moneda nationala (peste 56 milioane de euro), fata de „doar” 1.110 miliarde lei vechi in cazul valutelor (aproximativ 31 milioane de euro). In plus, si de aceasta data, cele mai multe imprumuturi au fost credite de consum, ceea ce inseamna ca bacauanii s-au facut datori la banci pentru a-si acoperi obligatiile curente ori pentru a-si achizitiona aparate electrocasnice. Cu alte cuvinte, creditul de consum a ramas si in anul 2005 cel mai atractiv produs bancar, bacauanii fiind incurajati, probabil, de ofertele avantajoase aruncate pe piata de bancheri.
Interesant este de observat, de exemplu, cam ce s-ar fi putut cumpara cu toti acesti bani imprumutati de bacauani anul trecut. Astfel, un calcul simplu releva faptul ca bacauanii si-ar fi putut achizitiona peste 300.000 masini de spalat ori 31.000 televizoare cu plasma de ultima generatie, vreo 160.000 combine frigorifice mai pretentioase sau aproape 900 de limuzine.Scris de Claudiu BANEA