Apropierea de momentul aderarii la Uniunea Europeana i-a pus pe jar pe proprietarii de unitati din sectorul alimentar. Sute de fabrici din acest sector care proceseaza produse de origine non-animala risca sa fie inchise de la 1 octombrie. Asta pentru ca unitatile nu indeplinesc nici pe departe conditiile impuse de UE din punct de vedere tehnologic si al igienei. In acest context, firmele respective ar trebui sa realizeze investitii an vederea modernizarii conform normelor UE.
Trebuie spus ca, inca din toamna trecuta, a fost demarata o ampla actiune de evaluare a unitatilor din industria alimentara din sectoare precum morarit si panificatie, ulei, margarina si grasimi vegetale, legume si fructe, zahar si produse zaharoase an ceea ce priveste respectarea cerintelor UE an domeniul igienei alimentelor. „La nivelul judetului exista 86 de brutarii sI 26 de mori de grau care in mod sigur nu vor putea indeplini cerintele UE in privinta sigurantei alimentare. Exceptie fac doar marile unitati cum sunt Pambac sI Panimon, care au realizat astfel de investitii pe relatia SAPARD. De altfel, inca din septembrie 2005, au venit normele cadru care impun reguli stricte in aceasta privinta. Semne de intrebare se pun si in cazul unitatilor care proceseaza primar floarea soarelui”, a declarat Ghita Burlui, director executiv adjunct la Directia Agricola Bacau si, in acelasi timp, responsabil cu elaborarea si implementarea politicilor agroalimentare la nivel de judet. Evaluarea acestor fabrici ar putea fi terminata pana la sfarsitul primului trimestru. Pana an prezent, la nivel national, deja au fost suspendate sau anchise temporar 125 unitati, cea mai mare parte din sectorul de morarit si panificatie, antrucat activitatea nu se desfasura conform legislatiei an vigoare si nu era implementat sistemul HACCP (Analiza Riscului si Punctele Critice de Control). Trebuie spus ca, spre deosebire de fabricile care proceseaza produse de origine animala, aceste unitati nu pot beneficia de derogari, termenul limita pana la care trebuie sa respecte normele UE an domeniu fiind data de 1 octombrie. an sectorul procesarii de produse animale, unitatile pot obtine derogari de pana la doi ani de la momentul aderarii daca au antocmite programe de modernizare. De asemenea, fabricile din aceasta categorie se pot transforma an centre cu vanzare directa care sa valorifice productia primara (lapte, oua, peste si vanat) obtinuta an fermele proprii. an cazul unitatilor care cresc animale pentru valorificare, ele se pot transforma an macelarii.Scris de Florentin RADU