Pe la inceputul anului trecut, Banca Nationala a Romaniei, speriata de amploarea pe care o luase creditarea populatiei, decisese sa adopte o serie de reguli care sa stopeze apetitul populatiei fata de imprumuturi. Faptul ca BNR nu a reusit ce si-a propus nu este de multa vreme o noutate. Frapeaza insa amploarea pe care au luat-o creditele de consum acordate de banci populatiei. Cifrele facute publice de banca centrala sunt mai mult decat edificatoare.
Potrivit situatiei privind comportamentul financiar al populatiei in luna noiembrie, bacauanii au imprumutat de la banci in doar o singura luna peste 42 de milioane de lei noi (423 miliarde lei vechi). Interesant este ca din acest total, aproape 40 la sunt credite de consum. Intr-o singura luna, creditele casnice contractate de bacauani au avut o valoare de 16,6 milioane de lei noi (aproximativ 166 miliarde lei vechi). De altfel, de la inceputul anului, creditele de consum au crescut cu peste 75 la suta.
Atractia populatiei fata de banii bancilor s-a datorat si ofertelor tot mai atractive pe care aceste institutii le-au facut in ultimul an, in ciuda restrictiilor pe care Banca Nationala a Romaniei le-a impus unitatilor bancare. Mai retinem si faptul ca numarul clientilor bancari din judet a scazut intr-o luna cu aproape 20 la suta. A scazut, in perioada analizata, si numarul conturilor detinute de clienti la bancile din Bacau. Dupa zece luni scurse din acest an, situatia indica existenta a 755.496 conturi, fata de 759.969 in luna sptembrie, cu aproape 4.500 mai putine. De altfel, numarul conturilor deschide de bacauani este aproximativ egal cu cel existent la inceputul anului. In schimb, bacauanii au inceput sa recastige increderea in moneda nationala, imprumutand mai mult lei de la banci decat dolari sau euro. Respectiv, bacauanii au imprumutat 300 de miliarde lei vechi in moneda nationala, fata de 140 miliarde lei vechi in cazul valutelor. In plus, si de aceasta data, cele mai multe imprumuturi au fost credite de consum, ceea ce inseamna ca bacauanii s-au facut datori la banci pentru a-si acoperi obligatiile curente, ori pentru a-si achizitiona aparate electrocasnice.
Scris de Florentin RADU