23 noiembrie 2024

Statii de tratare fara autorizatie sanitara / Apa cu nitrati si germeni fecali

Asigurarea apei potabile a locuitorilor nu este punctul forte al judetului Bacau. La sate, apa din fantani contine nitrati si nitriti peste limita de securitate, iar, in orase, retelele sunt vechi, ruginite si cu depuneri de sedimente care ajung in final in paharele consumatorilor. Specialistii dau

asigurari ca apa este, totusi, potabila.



Confortul de a avea apa la robinet este anulat adesea de calitatea acesteia. Bacauanii s-au obisnuit cu apa neagra si maloasa uneori pe care o platesc din ce in ce mai scump. Putini consumatori din orasele judetului stiu insa ca beau apa furnizata de statii care nici macar nu sunt autorizate sanitar. „Cu exceptia statiei de la Darmanesti, nici o alta din judet nu a primit autorizatia sanitara, ne-a declarat dr. Antoaneta Dobreanu, sef birou Igiena Mediului la Directia de Sanatate Publica Bacau (DSP). Starea retelelor din municipiul Bacau este motivul principal pentru refuzarea autorizatiei. Cand primim aproape zilnic instiintari de la RAGC ca sisteaza apa pentru diferite lucrari, iar fenomenul turbiditatii apare frecvent, nu putem da autorizatie&#8221. In plus, la statiile de captare din subteran nu se respecta perimetrul de siguranta. In spatiile interzise s-au construit case, iar animalele pasuneaza. Cu toate acestea, specialistii DSP ne asigura ca apa nu ne pune in pericol sanatatea, fiind clorinata.

Primariile nu se ingrijesc de fantanile publice

La sate sunt 11.960 de fantani si 1.804 pompe. O parte dintre acestea au fost desemnate drept surse publice de apa, iar ingrijirea lor cade in sarcina primariilor, mai exact a viceprimarilor. Acestia ar trebui sa se preocupe de calitatea apei. „Primariile nu se ingrijesc de fantanile publice, ne-a declarat dr. Antoaneta Dobreanu. Noi recoltam probe, dar analizele trebuie platite. Analiza chimica si cea bacteriologica ajung la peste 1,2 milioane lei. Daca o primarie are in raza ei 10 fantani… Nu au fonduri speciale pentru analiza apei. Trebuie sa retina din buget. Pana acum, foarte putine primarii au adus probe, iar acestea doar pentru o parte din fantanile publice&#8221.

Fantani langa latrine si grajduri

Iar probleme exista. Dovada stau adresele pe care DSP le trimite in comune: fantani cu concentratii mari de nitrati si nitriti, cu apa necorespunzatoare bacteriologic (continand chiar si germeni fecali). Oamenii nu inteleg ca locul fantanilor nu este in apropierea latrinelor sau a grajdurilor, ca nu se scoate apa cu galetile murdare sau din care se adapa vitele. Cel mai mare pericol il reprezinta insa concentratia ridicata de nitrati si nitriti, care poate provoca moartea in cazul copiilor mai mici de un an. Ei fac asa-numita „boala albastra&#8221, care poate duce la deces. Anul acesta s-au inregistrat 28 de cazuri de intoxicatie cu nitrati. „La adulti, nitratii ar putea sa aiba un efect in timp, dar la sugari acesta este imediat si uneori fatal. De aceea, este interzisa folosirea apei cu nitrati in alimentatia sugarilor&#8221, a mai spus dr. Dobreanu. DSP monitorizeaza calitatea apei din fantani, pompe si microcentralele din mediul rural. Din probele recoltate pe primele 9 luni ale anului din fantani, 52 la suta au fost necorespunzatoare chimic, iar 60 la suta bacteriologic. Specialistii de la DSP spun ca procentul pare mare, dar nu trebuie sa sperie nefiind tocmai concludent in conditiile in care peste judet s-au abatut trei valuri de inundatii.

Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014