Liderii sindicali de la S. C. UTON S. A. Onesti au avut ieri o intalnire cu reprezentantii presei, ocazie cu care au avertizat ca situatia existenta in cadrul firmei poate scapa oricand de sub control, salariatii fiind la un pas de a declansa o greva spontana. „Salariatii stau pe un butoi cu pulbere”, a atentionat Gheorghe Costandoiu, liderul Sindicatului Liber „UTON”. Principala nemultumire a angajatilor de la UTON o reprezinta neacordarea unor drepturi salariale, prevazute in noul Contract Colectiv de Munca, semnat in martie 2005. Liderii de sindicat sustin ca grila de salarii nu a fost respectata, iar plata acestora se face cu intarziere. Pentru acest motiv, sindicalistii au deschis, in luna iunie, o actiune in instanta de judecata, pentru conflict de drepturi, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Bacau. „Presedintele Consiliului de Administratie al UTON, domnul Marin Badea, a venit cu rugamintea de a amana procesul, promitandu-ne ca situatia se va reglementa – ne-a explicat Gheorghe Costandoiu. Ca urmare, am semnat, la 19 iulie, un Protocol in care se precizeaza ca obligatiile financiare restante se vor acorda dupa atragerea unor noi surse. Acest lucru s-a intamplat: am primit un imprumut de un milion de euro de la Faber, dar salariatii tot nu si-au primit drepturile promise. Doar 500.000 de lei s-au platit, din prima de 1,5 milioane de lei care trebuia sa o primim de Pasti”.
„Banii se duc in alta parte”
Sindicalistii sustin ca salariile angajatilor nu au mai fost marite de circa 4 ani de zile, cu exceptia unei majorari cu 5 %, facuta in aprilie. Liderii de sindicat afirma ca exista, totusi, si angajati care primesc mai mult decat prevederile grilei salariale, insa un muncitor specialist nu ajunge la salariul mediu pe intreprindere. „Nici tichetele de masa nu ni s-au acordat, incepand din ianuarie, de antidot nu beneficiem, iar orele suplimentare s-au platit dublu doar in luna martie – a mai afirmat liderul sindicatului de la UTON. Desi drepturi nu avem, rezultatele sunt foarte bune, daca tinem cont ca productivitatea a crescut de la 13 miliarde la 30 miliarde lunar, iar 50 – 60 % din intreaga noastra productie merge la export. Noi credem ca banii se duc in alta parte. Am avut conducatori cu un management prost mai toti directorii au facut asa. S-au adus scule proaste si s-au facut tranzactii cu produse petroliere de miliarde de lei, iar banii nu i-am mai vazut niciodata”.
Gheorghe Costandoiu a amintit si cazul firmei Dona Construct SRL, care a preluat de la UTON carburanti de 8,2 miliarde de lei, primiti drept compensare de la Rafo, fara prea mari posibilitati de a mai recupera banii, cazul fiind in atentia PNA si a instantelor de judecata. „Nu suntem auziti de nimeni si nu stim cui sa mai cerem sprijin – a mai spus Costandoiu. Am apelat si la membrii Consiliului de Administratie, dar tot degeaba. Acum apelam si la presa, pentru a ne face auziti. Am solicitat sprijin de la CNSLR „Fratia” si de la Prefectura, dar suntem dispusi sa ne adresam chiar Guvernului sau Presedintiei. In septembrie am facut si o greva japoneza, dar nu ne-a bagat nimeni in seama. Acum, pentru a evita o greva spontana, cu repercusiuni grave asupra productiei, membrii Consiliului Sindicatului sunt dispusi sa intre in greva foamei”. In aceasta perioada, la Tribunalul Bacau s-a reluat procesul dintre sindicat si administratie, urmatorul termen fiind pe 19 octombrie.
Salvarea de la faliment e prioritara
Marin Badea, presedintele Consiliului de Administratie de la UTON, sustine, pe de alta parte, ca sindicalistii au prezentat oarecum denaturat situatia existenta la firma si ca prioritatile sunt altele. „Vor mult mai mult decat putem noi oferi in mod legal – a precizat Marin Badea. Sunt unele solicitari indreptatite, pe care noi suntem de acord sa le solutionam, dar numai in masura posibilitatilor, daca vom avea incasari si daca vor fi atinsi anumiti parametri economici. E adevarat ca am luat de la Faber un milion de EURO, dar cu acei bani am salvat firma de la faliment. Am achitat vreo 10 miliarde pentru biletele la ordin si alte datorii la banci. Inca mai sunt datorii de platit. Sindicalistii privesc lucrurile in mod simplist: vor bani cat mai multi dar uita ca, in cazul in care nu ne platim datoriile curente, se poate ajunge la blocarea activitatii si la intrarea in incapacitate de plata. Pentru noi este clar ca prioritatile sunt altele: sa evitam falimentul sau incapacitatea de plata si sa ne achitam datoriile. Desigur ca ne vom achita obligatiile si fata de salariati, inclusiv in privinta tichetelor de masa, insa in ordinea prioritatilor stabilite”. Situatia de la UTON ar putea fi limpezita pana la 19 octombrie, data la care a fost programat un nou termen in procesul de la Tribunalul Bacau.Scris de Florin TANASE