Aglomeratie, tarabe pline, frig, preturi mari si sacose goale. Cu alte cuvinte, aprovizionarea de toamna. Desi luna septembrie se apropie de sfarsit, producatorii privesc descurajati in buzunarele goale, iar cumparatorii spre preturile care par sa nu mai scada. Inundatiile, drumurile blocate si inflatia sunt cauzele ofertei atat de scumpe. Muraturile „la comanda” tind sa devina o afacere de succes.
Un raid prin Piata Centrala scoate la iveala imaginea dezolanta a saraciei. Cine a crezut vreodata ca muraturile, zacusca si salata de cruditati vor ajunge un lux? Producatorii se plang de lipsa cumparatorilor, in timp ce clientii se plimba cu sacosele goale printre tarabe, cautand fara a gasi preturile mici specifice perioadei. Daca in anii trecuti gospodinele cumparau cantitati masurate cu sacul, acum si jumatate de sacosa usureaza simtitor portofelul. Producatorii dorm pe tarabe, in parcari, si-au montat paturi pe jos si isi „vegheaza” produsele. Numai, numai, nu se vor mai intoarce cu marfa acasa. „Acum e sezonul muraturilor, lumea trebuie sa cumpere”, se aude la unison dincolo de tarabe. Dar, lumea nu cumpara, desi tarabele si parcarile sunt pline. Piata este una aglomerata, dar doar de producatori si privitori…
Milioane la murat
Gogonele, rosii, gogosari, ardei, cartofi, telina, morcovi abunda pe tarabe. Producatorii sunt nemultumiti. „Vand in Piata in Bacau de peste 10 ani de zile, dar niciodata nu a fost mai rau ca acum, povesteste Maricica Sandu, producator din Beresti-Bistrita. Preturile sunt mari, dar nu din cauza noastra. A plouat foarte mult, culturile ne-au fost distruse, a trebuit sa insamantam pamantul pentru a doua oara. Am cheltuit bani multi pentru a avea ce pune acum pe tarabe”. Marfa adusa din zona sudica a Romaniei costa mai mult, caci drumurile distruse i-au impins pe comercianti la rute ocolitoare si costuri de transport mult mai mari. Costuri care se regasesc in preturile de la taraba. „Normal ca este scump, doar preturile la toate celea a crescut, a declarat Nicolae Tugui, comerciant din Galati. Benzina s-a scumpit, taraba s-a scumpit, parcarea costa cateva sute de mii de lei pe zi. Dar la toate acestea, noi nu trebuie sa mancam. Si mancarea s-a scumpit”… Ieri, de pe tarabele din piata lipseau castravetii… Podurile rupte si rutele ocolitoale au dus la intarzierea aprovizionarii Bacaului cu castraveti.
Camara plina, un ideal
Oferta de la tarabe abunda. Producatorii recurg la masuri de cosmetizare a marfii pentru a creste vanzarea. Astfel, un kilogram de telina fara frunze ajunge pana la 5 (50.000) lei, pe cand cel cu frunze costa doar 3 (30.000) lei. Gogonele care nu scad sub 2 (20.000) lei, gogosarii ce ajung sa coste 4,5 (45.000) lei kilogramul, vinetele care variaza intre 2 (20.000) si 2,5 (25.000) lei, ardeiul gras care costa 3(30.000) kilogramul, pepenii pentru murat care se vand cu 0,5 (5.000) de lei kilogramul, toate ii baga pe cumparatori in sperieti. „Piata este foarte scumpa, a declarat Cornelia Condurache, cumparator.
Anul trecut pe vremea asta, preturile erau de doua ori mai mici. Daca merge tot asa, nu ne vom permite sa punem nimic pentru la iarna. Pentru a avea camara plina la iarna trebuie sa cumparam marfa cu sacii. De unde atatia bani?”
Bucataria la taraba, o afacere
Pe tarabele din piata se gasesc castraveti murati, salata de cruditati, salata de sfecla si alte produse specifice aprovizionarii pentru la iarna. Muraturile gata preparate au ajuns o sursa de profit pentru unii comercianti. „Eu vand la borcan de la muraturi pana la zarzavat pentru ciorba, povesteste Iolanda Agachi, comerciant. Omul nu trebuie sa mai stea toata ziua in bucatarie sa gateasca, poate cumpara la borcan”. Desi nu exista nici un certificat de calitate sau de garantie a marfii, muraturile se cumpara. Punguta cu cinci castraveti murati costa 3 (30.000) lei, iar borcanul cu salata de cruditati sau sfecla 5 (50.000) lei.In ciuda preturilor destul de mari, muraturile gata preparate au succes.Scris de Iulia CUCU