In graba lor de a se supune cat mai mult vointei oficialilor din UE, autoritatile romane care, in campania electorala din toamna trecuta, ne amageau cu un motivant aSa traiti binea, nu stiu cum sa ne faca viata cat mai grea. Si cum romanul este cel mai sensibil cand i se umbla la punga, supararea lui este intregime justificata la aflarea noilor propuneri facute de Ministerul Finantelor Publice. Masurile, destul de dure, care vor fi aplicate de la inceputul anului viitor, ating cam toate categoriile sociale, incepand cu oamenii de afaceri si terminand cu taranul caruia i s-a promis ca va trai mai bine.
Autoritatile stiu foarte bine ca vaca cea mai buna de muls sunt locuintele cu suprafete mai mari de 100 de metri patrati si autoturismele cu cilindree mari. Prin urmare, prin proiectul de Cod Fiscal se majoreaza impozitul pe aceste bunuri. Valoarea impozabila a cladirii va creste cu cate 10 la suta pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata. Trebuie spus ca, in prezent, impozitul anual pe cladiri este determinat ca si cota din valoarea impozabila a cladirii, nivelul fiind de 0,2 la suta pentru cladirile din mediul rural si 0,1 la suta pentru cele din mediul urban. Valoarea impozabila va fi calculat inmultind suprafata construita desfasurata cu valori stabilite in Codul Fiscal in functie de utilitatile si materialele din care este construit imobilul. Impozitul pe mijloacele de transport va fi calculat prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 60 lei (100.000 lei vechi-600.000 lei vechi). In acest context, impozitul minim anual care va fi platit pe un autoturism cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 de centimetri cubi va creste la 150 lei (1,5 milioane de lei vechi), fata de valoarea actuala de 50 de lei (500.000 lei vechi). In prezent, impozitul pe autovehicule se calculeaza in functie de grupe de 500 de centimetri cubi. Pentru autoturisme, impozitul este de 7 lei (70.000 de lei vechi) pentru fiecare 500 cmc sau fractiune din aceasta capacitate in cazul motoarelor de pana la 2.000 cmc si de 9 lei (90.000 lei vechi)/500 cmc pentru motoarele peste 2.000 cmc. Sa mai amintim ca, de la 1 iulie 2006, accizele vor creste si ele, e drept, nu la fel de mult cum au urcat in acest an.
Dispar facilitatile din agricultura
Pentru oamenii de afaceri, dar nu numai, trebuie spus ca, desi Guvernul nu a luat inca o decizie definitiva privind majorarea TVA, Codul Fiscal va rezolva problema. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2007, plafonul de scutire de TVA stabilit cu UE va fi de 35.000 de euro, fata de cel de 57.000 euro din prezent. Tot de atunci, vor disparea facilitatile oferite cooperatiilor agricole in ceea ce priveste plata impozitului pe profit. Totodata, vor fi eliminate unele facilitati fiscale, cuprinse in acte normative speciale, considerate neconforme cu principiile UE, precum regimul special pentru activitatea de transport maritim international. In plus, de la 1 ianuarie 2006 va fi eliminata facilitatea privind scutirea de impozit pe venit pentru persoanele care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice.
Impozit pe casa de la bunica
Modificarile aduse in vara Codului Fiscal au dus la scutirea de la impozitare a veniturilor rezultate din vanzarea constructiilor si terenurilor primite cu titlu de mostenire, donatie, sau obtinute prin schimb imobiliar. De la anul, castigul obtinut de pe urma vanzarii caselor si terenurilor mostenite sau obtinute prin schimb va fi impozitat. In prezent, cota de impozit platita de populatie pentru castigurile realizate din vanzari de imobile este de 10 la suta, urmand ca de anul viitor sa creasca la 16 la suta. Cota se aplica vanzarilor de imobile cumparate cu mai putin de trei ani inainte de data instrainarii. Noul proiect nu aminteste nimic de sumele obtinute din aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale si din transferul proprietatilor restituite prin lege sau celor obtinute prin donatii. Casigul impozabil se calculeaza ca diferenta intre pretul de vanzare si o valoare de baza calculata in functie ori de pretul de achizitie, ori de costul constructiei realizate de contribuabil, ori de pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii, utilizat de Camera Notarilor Publici (CNP) in circumscriptia careia este situat imobilul.
Se mareste lista produselor accizate
Interesant este ca, probabil, fara nici o legatura, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, secretar de stat pe vremea ministrului Remes, vrea sa repuna pe tapet taxa pe numarul de scaune din localuri. Pentru firmele din constructii sau restaurantele, care nu obisnuiesc sa-si declare impozitele la Fisc, finantistii pregatesc taxe speciale, obligatorii. Toate antrepozitele fiscale vor trebui sa se reautorizeze de la 1 ianuarie 2006. Durata de valabilitate a autorizatiei va fi limitata la un an si in plus proprietarul antrepozitului va trebui sa plateasca o taxa pentru autorizare si reautorizare, precum si o garantie obligatorie la eliberarea autorizatiei. Proprietarii antrepozitelor care au obligatii restante la bugetul general consolidat nu vor mai primi autorizatii. Finantele vor sa introduca in lista produselor accizate tot ceea ce rezulta din prelucrarea titeiului (pacura, cocsul de petrol, propilena si gazele combustibile). Cantitatea de tuica si rachiuri fara accize produse in gospodariile individuale ar putea fi redusa anul viitor de la 300 de litri la 50 de litri cu concentratia alcoolica de 40 de grade. Finantele mai vor sa introduca in Legea privind Codul Fiscal masura de confiscare si distrugere a instalatiilor de productie de alcool pentru cei care desfasoara activitati ilegale de productie.
Scris de Florentin RADU