22 noiembrie 2024

Jumatate din agentul termic furnizat de CET se risipeste \ Aruncam caldura pe geam

Guvernantii considera ca romanii risipesc o mare parte din energia termica furnizata de sistemele centralizate de incalzire si pun

la cale o strategie nationala de eficientizare a consumului. La CET pierderile la transportul agentului termic sunt de 40-50 la suta. Izolarea unui metru patrat de locuinta costa in jur de 10 euro. Se estimeaza ca valoarea medie a potentialului de economisire a energiei este de aproximativ 40- 50 la suta din consumul actual. Economiile s-ar putea realiza printr-o mai buna izolare a locuintelor si prin reabilitarea retelei de transport al agentului termic. Efectul ar fi simtit imediat de consumatori prin reducerea facturilor in perioada de iarna.



Pierderile ne ard la buzunare

Aproximativ 60 la suta din enegia termica furnizata in sistem centralizat se risipeste pe retea si din apartamente. In contextul valului de scumpiri ale gazului si petrolului pe plan international, pierderile vor deveni tot mai costisitoare. Cum reteaua de transport al agentului termic de la CET pana la consumatori este imbatranita si ciuruita, pierderile sunt majore. Sanse de reabilitare a retelei nu prea exista, asa ca risipa va continua. Prin contorizarea integrala a scarilor de bloc, acestea vor fi suportate de furnizor. Pierderile in transport si distributie sunt evaluate la circa 45 &#8211 50 la suta din cantitatea de energie termica produsa de sursa. &#8222Avem un studiu de fezabilitate pentru inlocuirea conductelor, ne-a declarat Vasile Dragusanu. Este inclusa si reteaua preluata de la Termloc. Numai pentru inlocuirea retelelor secundare (de la punctul termic pana in fata blocurilor) avem nevoie de 1.600 miliarde lei. Cum veniturile proprii sunt infime pe langa aceasta suma, ne punem speranta in finantare externa&#8221.Cea mai eficienta solutie ar fi conductele preizolate.

Izolarea locuintei salveaza buzunarul

Proprietarii pot tine caldura in apartamente, dar cu efort financiar. Cheltuielile de intretinere ar fi simtitor diminuate prin investitia in confortul termic. Pierderile de caldura dintr-o locuinta pot fi reduse la jumatate. Costurile unui metru patrat de zid izolant variaza intre 8 si 11 euro, in functie de tipurile de materiale izolante si de furnizori. Sistemul de izolare pe baza de polistiren expandat este cel mai cautat. Pentru aceeasi temperatura de -10 grade Celsius la exterior, temperatura este cu 4,5 grade mai mare in cazul peretelui izolat in exterior. Din pacate, foarte multi dintre locatarii blocurilor nu isi permit investitia pentru izolare. „Primii care vor aplica aceasta metoda vor fi locatarii care isi instaleaza repartitoare de costuri pe calorifere, ne-a declarat administratorul unei asociatii de proprietari din zona Narcisa. Acestia sunt cei mai interesati in economia de caldura, pentru ca platesc exact atat cat consuma. Urmeaza locatarii de la parter si cei de la ultimul etaj, ale caror apartamente sunt cele mai friguroase. Din pacate, in zona noastra, oamenii sunt prea saraci pentru aceasta investitie&#8221.

Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014