22 noiembrie 2024

Ceata totala/S-a vandut sau nu RAFO?

Marian Iancu, presedintele Balkan Petroleum, a negat ca firma pe care o conduce ar fi cesionat actiunile la rafinaria RAFO Onesti, desi atat Ministerul de Finante cat si directorul societatii onestene sustin ca tranzactia s-ar fi efectuat.
Cand este vorba despre RAFO nimic nu este sigur. Nici macar daca firma a fost sau nu vanduta. Cert este ca intre pozitiile partilor implicate exista multe divergente si nu intotdeauna ceea ce spune Ministerul de Finante sau ANAF se adevereste, cum s-a intamplat in cazul unei sentinte legate de reorganizarea rafinariei onestene date la Brasov. Sebastian Bodu a sustinut atunci un lucru pentru ca, in final, sa se descopere ca lucrurile au stat exact invers. Chiar daca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a facut public faptul ca pachetul de 98 la suta din actiuni detinut de Blakan Petroleum a fost cesionat catre Alfa Oil, Marian Iancu a declarat ca, deocamdata, nu a vandut. aDaca voi vinde, voi vinde pe bani multi, foarte multi, pentru ca am si muncit mult” – a declarat el. aDe cand am preluat noi rafinaria, nu avem nici o datorie bugetara. Daca vom vinde Rafo, datoriile acesteia vor fi achitate”. Cu toate acestea, unul dintre numele des vehiculate in relatiile dintre RAFO si Balkan, consilierul Marin Anton, sustine ca tranzactia s-a efectuat. La fel si directorul RAFO, Paul Ivascu.
Alfa Oil este un grup de firme format din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd. Aceasta firma a asigurat in ultimele luni petrolul necesar functionarii rafinariei, in conditiile in care RAFO nu a mai avut bani pentru importuri deoarece, sustin reprezentantii societatii, banii au fost blocati in platile anticipate de TVA.
Dar incurcaturile nu se opresc aici. Curtea de Apel Bacau a admis recursul statului la planul de reorganizare, iar judecatorul sindic va trebui sa se pronunte din nou si sa ia decizia daca il admite sau nu. Planul de reorganizare al RAFO prevedea conversia tuturor datoriilor in actiuni si, in paralel, fuziunea rafinariei cu Carom. Reorganizarea urma sa converteasca in actiuni datorii de peste 18.000 de miliarde de lei vechi, iar statul sa devina actionar majoritar al companiei rezultate in urma fuziunii dintre RAFO si Carom. In acest moment ar exista doua posibilitati: ori judecatorul sindic nu accepta planul de reorganizare, ori decide sa-l accepte si decide reluarea votului asupra planului de reorganizare. In situatia in care statul nu e de acord cu acest plan, procesul de conversie a creantelor in actiuni nu va mai fi validat.Scris de Razvan BIBIRE






Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014