26 octombrie 2024
EconomieCard profesional european pentru someri

Card profesional european pentru someri

Somerii care vor sa mearga la lucru intr-un stat din Uniunea Europeana se pot adresa oricând Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau ori punctului de lucru al acesteia, din raza lor de domiciliu, pentru a solicita „Cardul profesional european”. Acesta atesta calificarea persoanei aflate in cautarea unui loc de munca si se obtine de la institutia amintita, daca solicitantul se afla in baza ei de date.

Cardul poate fi cerut si de catre o persoana care nu este in evidenta AJOFM Bacau, dar ea trebuie mai intâi sa se inscrie la aceasta. „Cardul se elibereaza la cerere si este util mai ales in tarile membre ale Uniunii Europene, ne-a spus Daniela Balan, consilier superior, purtatorul de cuvânt al AJOFM Bacau. Va fi functional si in tara noastra in momentul in care angajatorii vor detine tehnica necesara citirii informatiilor de pe card.



Acesta contine principalele informatii inregistrate la institutia noastra, referitoare la titularul lui. Este vorba despre datele de pe cartea de identitate a acestuia, experienta si pregatirea lui profesionala, ce loc de munca tinteste, care este motivatia si in ce meserie ar dori sa se califice ori recalifice. Toate aceste informatii sunt transferate pe card.”

Posesorul acestuia beneficiaza si de generarea in mod automat a unui CV in format EUROPASS, in baza informatiilor introduse in sistem de catre angajatii AJOFM. Aceasta inseamna ca adeverintele de la locurile de munca, precum si certificatele de studii au fost vizualizate si certificate conform cu originalul, astfel incât informatia de care beneficiaza angajatorul vizavi de persoana pe care urmeaza sa o incadreze este una pe care se poate baza.

Asadar, autoritatea din statul in care o persoana se angajeaza nu trebuie decât sa verifice valabilitatea cardului respectiv, pentru a avea garantia ca titularul are dreptul de a-si exercita profesia pe teritoriul lui. Astfel, va putea depista si daca in CV-ul lui, posesorul cardului nu a mintit in legatura cu educatia, experienta si calificarea lui. In perspectiva, „Cardul profesional european” va inlocui actualul „Carnet de somer”, deci va fi functional si la noi in tara. Pâna in prezent, au fost eliberate de catre AJOFM Bacau 527 carduri profesionale europene.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img