Circa 200 de bacauani au pornit, duminica seara (22 martie), intr-un inedit „pelerinaj” pe calea mântuirii intru Iisus Cristos, ascultând cuvintele, explicatiile si indemnurile parintelui Iulian Negru, consilier la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
Evenimentul a avut loc la cea de a doua conferinta organizata de Farmaciile Sf. Spiridon prin fundatia cu acelasi nume, de aceasta data in primitoarea aula Moldova a Universitatii „George Bacovia”.
Tema conferintei de la Bacau a fost „Postul Mare – Pelerinaj spre Inviere”, pe care parintele Negru a dezvoltat-o inedit, ca un veritabil ghid al unui adevarat grup de pelerini plecati sa cunoasca tarâmul sacru al credintei in Dumnezeu, aidoma unei calatorii – de exemplu – in Tara Sfânta. Auditorul a putut parcurge, astfel, intelesul profund al conceptului de purificare a sufletului si trupului in perioada Postului Mare pentru a putea ajunge, in final, la adevarata inviere a constiintei de sine intru slavirea adevaratului Dumnezeu.
A fost o veritabila calatorie duhovniceasca, dupa modelul celei pe care pelerinii o fac, la propriu, pe Via Dolorosa (Calea Crucii), in vechiul Ierusalim, pentru ca parintele Iulian Negru a identificat si a explicat si in acest caz „statiile” in care fiecare credincios trebuie sa se opreasca si sa reflecteze la semnificatia intregii jerfe dumnezeiesti pentru spalarea pacatelor omenirii, dar si la ceea ce inseamna pentru mântuire fiecare dintre aceste „statii”, asa cum o fac adevaratii pelerini pe urmele Mântuitorului catre Golgota.
Pelerinajul – spunea parintele Negru – este, practic, mijlocul cel mai sigur pentru a ajunge la cunoastere. Pelerinajul devine, insa, nu doar un simplu drum, in sens de calatorie la locuri condiderate sfinte, ci mai ales o trecere de la necredinta la credinta, de la pacat la pocainta, de la necunoastere la cunoastere, de la confuzie la discernamânt.
„Am observat ca cea mai buna perioada din an pentru dezvoltarea sufleteasca este perioada Postului Mare.”
Parintele Iulian Negru
Expunerea a fost urmata si de un dialog cu cei prezenti, pe baza intrebarilor si nelamuririlor formulate. Parintele Negru s-a si declarat, de altfel, un adept al dialogului, mai degraba decât al conferintelor de orice fel, mai ales daca acesta devine un „trialog”, adica o discutie in care al treilea personaj poate fi chiar Dumnezeu.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.