15 ianuarie 2025

Medici acuzati de neglijenta

– rudele unui barbat agresat care a murit dupa câteva zile in spital acuza ca medicii care s-au ocupat de el nu si-au dat seama la timp de starea grava in care se afla

Dosarul de omor de la care a pornit ancheta separata a procurorilor in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) ia amploare dupa ce rudele barbatului decedat (in mai 2014) au dat declaratii in instanta impotriva personalului medical din SJU.



Familia celui agresat acuza ca medicii au tratat cu superficialitate cazul lui in cele câteva zile pâna a murit. In timp ce starea bolnavului se agrava, cadrele medicale dadeau asigurari ca totul e in regula si ca in câteva zile va fi externat.

Stefan Andrei N. (18 ani), unul dintre fiii victimei, ii cere in instanta agresorului daune morale de 10.000 lei, dar si daune materiale constând in diferenta dintre pensia de urmas pe care o primeste acum si suma de care ar fi beneficiat pâna la terminarea studiilor, daca tatal lui ar fi fost in viata.

“Mama lucreaza in Italia. Eu si fratele meu locuiam cu tata. A fost colonel in aviatie si avea o pensie in jur de 2.400 lei. Acum stau singur, fratele meu a plecat la Iasi si am singur grija de mine. (…) Tatal meu a murit pe patul spitalului si am stat cu el pâna in ultima clipa. A fost internat la Sectia de Chirurgie. O zi si jumatate a stat in camera de garda si apoi a fost mutat la Terapie Intensiva deoarece starea de sanatate s-a agravat.

Tatal meu s-a aflat in grija dr. O. In fiecare zi acuza dureri foarte mari. Dupa ce a fost mutat la Terapie Intensiva, abia mai putea vorbi. Luni si marti, vorbea clar, fara dificultate, era constient, dar spre seara nu mai reusea sa vorbeasca, a inceput sa scuipe sânge, insa doctorii nu ne-au spus ca este ceva grav. Dr. O. a vorbit si cu mama la telefon asigurând-o ca nu e nimic grav si ca in câteva zile il va externa pe tata”, a declarat in instanta Stefan Andrei.

“Tata a fost neglijat de medici”

Aceleasi acuzatii sunt aduse si de al doilea fiu al victimei, Alexandru N. (22 ani). “Tatal meu a fost tratat ca un pacient oarecare, din punctul de vedere al medicilor nu prezenta rani grave. Initial, parea ca totul este bine, tatal meu fiind constient, vorbea clar si coerent. Le-am intrebat pe asistente daca il mai tin pe tata in spital si ele mi-au spus ca tatal meu ameteste si ca nu au identificat cauza.

Marti, tata a inceput sa vomite sânge si nu se putea ridica sa mearga singur, acuzând ameteli. Marti seara, am aflat de la fratele meu ca tata a fost mutat la Reanimare. Medicii trebuiau sa isi dea seama daca starea tatalui meu era sau nu grava. Eu nu am fost informat sub nicio forma care este cauza ametelilor si a varsaturilor cu sânge. Miercuri, l-am gasit pe tatal meu la Reanimare, legat de pat. Vorbea greoi, iar medicii erau ezitanti.

Era deshidratat, cerea incontinuu apa, dar o asistenta mi-a spus ca nu e bine sa bea apa. Miercuri seara, a murit pe patul de spital. Mama vorbise cu doctorul la telefon si i s-a spus ca sunt sanse sa il externeze mai repede, deoarece nu se afla intr-o stare grava. Ulterior am aflat ca tata ametea din cauza tensiunii scazute, deoarece pierdea sânge. Tatal meu fiind diabetic, rana nu se putea inchide si nici sângele nu se putea coagula”, a declarat Alexandru.

El crede ca tatalui sau nu i-a fost stabilit un diagnostic corect si ca medicii l-au tratat cu indiferenta. “Eu am primit de la medicul legist actul de constatare a decesului in care se preciza ruptura de ficat, ruptura de splina si una-doua coaste rupte. Nu am stiut la internare despre coastele rupte, am aflat la morga. Cât timp s-a aflat in spital, tata a fost neglijat de medici”, acuza Alexandru.

In septembrie 2014, Ciprian M. (agresorul) a fost trimis in judecata, cu acuzatia de omor. In paralel, Parchetul Judecatoriei Bacau cerceteaza si posibile nerespectari ale obligatiilor de serviciu de catre personalul medical care s-a ocupat de victima, fiind posibil, in opinia anchetatorilor, ca si neglijenta angajatilor din spital sa fi contribuit la decesul victimei. Suspiciunile au aparut dupa ce s-a constatat, in actele medicale, ca barbatul a murit la scurt timp dupa ce a fost externat “in stare ameliorata”. Conducerea SJU declara anul trecut ca la mijloc ar fi o neintelegere si ca, de fapt, victima nu a parasit spitalul.

“Pacientul respectiv a beneficiat in toata perioada de spitalizare de toate ingrijirile, investigatiile si tratamentul de care poate dispune acum un spital judetean, dupa cum m-au asigurat directorul medical si medicul care s-a ocupat de bolnav. In niciun caz, nu e vina spitalului.” – Adrian Popa, managerul SJU.

Catalina Chifu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img