ECONOMIA LIMBII. „Nu am auzit o mai frumoasă pledoarie pentru limba română într-o producţie publicistică de alt profil, decât aceea a lui Moise Guran, care în emisiunea sa de economie a cerut o pregătire mai bună a tinerilor, care pică la interviuri din cauza testelor scrise cu greşeli“ (Florinela Floria, nov. 2014).
STRADA SPERANŢEI. Lângă Primărie staţiona o maşină încărcată cu plăcuţe noi-nouţe pentru străzi. De sub hârtia de ambalaj, se iţea un S, iar mai încolo, un B. Am dedus că e pentru Strada… (în astfel de cazuri, majuscula e generalizată) şi pentru Bulevardul… Oare o fi abreviat „savant“, B-dul, ori corect, Bdul? Rămâne de cercetat la pas prin Bacău.
CINE ARE DREPTATE? Ceartă între două ziariste, la un post de televiziune, în direct: „Tu vorbeşti, care scrii fato legat?“ „Da’ ce, tu nu scrii negrii cu doi de i?“
GATA SĂ CADĂ LA EXAMEN. „Radarul pădurilor e ca acela pentru viteză: odată înregistrat, nu mai poţi cade/nu mai poţi cădea la înţelegere cu cel ce…“ (RRC, 8 oct. 2014). Revenire inspirată: verbul a cădea este de conjugarea a doua.
GRAMATICĂ ARTISTICĂ. „Viaţa nu se compune doar din subiect şi predicat. Mai există şi adverbe. Cred că trebuie să umblaţi la cum“ (PRO TV, „Vocea României“, 14 nov. 2014). Chiar dacă a amestecat sintaxa cu morfologia, merită laude actorul care i-a trimis pe concurenţi înapoi, la anii de şcoală, de-a dreptul în adverbul pronominal relativ de mod. Greu şi pentru elevii de azi…
ORTOGRAFIA, ÎN PANĂ. „Se prevede ca persoanele care nu au absolvit opt clase să nu aibă dreptul de a deţine permis de conducere“, ne anunţă Dan Creţa, la emisiunea „Ca pe roate“ (RRA, 11 oct. 2014). „Bine, bine – continuă redactorul –, dar în condiţiile în care absolvenţii de liceu nu ştiu să scrie corect româneşte, cum îi mai deosebim de cei din prima categorie?“ Trist!
AŞA DA! La Târgul de Carte „Gaudeamus“, 40 de elevi au venit împreună cu profesoara lor de română, neliniştită că în clasa a noua aceştia au foarte puţine lecturi la activ. „Am dat două cărţi de citit şi i-am adus aici doar pe cei care au demonstrat că ştiu ce au parcurs“, a spus profesoara din Buzău reporterului (RRA, 21 nov. 2014). De ce nu am aflat numele liceului şi al profesoarei? Merită premiată pentru idee.
RESTANŢE. De la Festivalul „Toamnă bacoviană: *(Avantajele vecinătăţii) „Acum îl rog pe Mihai Cimpoi să tragă o concluzie“. (C. Costin, în finalul colocviului din sala de şedinţe a Consiliului Judeţean); „O virgulă!“, ne spune celor din preajma sa Radu Cârneci.“ *(Cu sau fără opiu) „Cu asta mă *apropiu de încheiere.“ * (Prefixul latinesc e un cuvânt?) „Ceea ce pot să spun despre ideea enunţată încape în două cuvinte: Exclus!“
DE LA JUBILEUL ŞCOLII GIMNAZIALE NR. 10 BACĂU (Teatrul de Vară „Radu Beligan“): „50 de ani de caiete corectate, de greşeli îndreptate“ (Iulia Jicu, directoare, profesoară de limba şi literatura română) *„Ascultându-l pe Adrian Jicu, fost elev al şcolii sărbătorite, cum asociază numărul 10 cu diverse domenii ale excelenţei, am descoperit că dragul nostru concitadin Alecsandri are zece litere în nume. Să fie un îndemn spre a-l aduce cât mai repede la el acasă!“ (I. D.) Dar şi euharistie este un cuvânt de 10! L-a rostit preotul Ioan Pleşcău, vorbind despre taina împărtăşaniei, prin rugăciunea de mulţumire. Să (tot) fie!