Dolarul a ajuns, marti, 10 martie, la un nou maxim istoric in raport cu leul si a atins nivelul de 4,1279 de lei. Majorarea raportului a fost, fata de ziua precedenta, de cinci bani, ceea ce inseamna un plus de 1,23%.
Dolarul se apreciaza constant de pe 26 februarie, când se afla la nivelul de 3,8932 de lei si pune tot mai multa presiune pe tranzactiile de orice fel, dar in special pe cele care sunt fundamentate pe moneda americana. Astfel, au inceput sa creasca din nou preturile carburantilor, dupa circa patru luni in care acestea au scazut.
Foarte putine sunt benzinariile in care mai pot fi gasiti carburantti sub 5 lei, aceasta dupa ce la jumatatea lunii ianuarie pretul benzinei coborâse chiar sub 4,8 lei/litru. Primul distribuitor de carburanti care a inceput sa creasca preturile a fost Lukoil, chiar daca Petrom era, de regula, primul care majora tarifele. Efecte similare se vad si pe piata materiilor prime, dar si pe cea a medicamentelor.
Efectul majorarii cursului in raportul leu/dolar incepe sa se vada si pe piata creditelor bancare, la cei care au apelat la credite in valuta, respectiv in dolari, creditele fiind din ce in ce mai scumpe. De asemenea, se percep replieri si in piata turismului, mai ales pentru variantele care au fost calculate in dolari.
Operatorii din turismul bacauan au oprit, deja, inscrierile pentru vacante sau excursii de acest fel, pâna când lucrurile se vor stabiliza si se vor reface calculele.
Evident, sunt si categorii de operatori economici care au de câstigat prin deprecierea leului in raport cu dolarul. Economistii spun ca sunt in câstig cei care au exporturi denominate în dolari si pierd cei care au importuri denominate în moneda americana sau care au credite luate în dolari.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.