Deficit enorm de personal in centrele rezidentiale
Consiliile judetene si locale vor avea mâna libera la angajari in institutiile, unitatile si serviciile de asistenta sociala. Nu vor mai fi conditionate de ocuparea doar a unui post din sapte vacantate. Dar vor trebui sa se incadreze in cheltuielile de personal prevazute in bugetul pe anul acesta.
Dupa trei ani de la blocarea posturilor vacante din institutiile bugetare, unele dintre acestea ar putea sa-si completeze macar in parte schema de personal. Un proiect de hotarâre de guvern, afisat pe site-ul Ministerului Muncii, prevede ca in cursul anului 2012 vor putea fi ocupate prin concurs posturile vacante din sistemul de asistenta sociala. Este vorba, in primul rând, despre posturile personalului incadrat in institutiile si unitatile de asistenta sociala. Dar se au in vedere si posturile libere din serviciile publice de asistenta sociala, aflate in subordinea consiliilor judetene si a celor locale, precum si despre locurile vacante ale personalului cu atributii in acelasi domeniu din aparatul de specialitate al primarului (primarii comunale).
Niciun leu in plus la buget
Conform proiectului de act normativ, pe toate aceste posturi vacante vor putea fi angajate persoane, prin concurs, dar numai daca se va respecta conditia incadrarii in cheltuielile de personal, prevazute in bugetul aprobat al fiecarui ordonator de credite. Aceasta conditionare presupune ca fiecare ordonator de credite sa stabileasca posturile absolut necesar a fi ocupate, in functie de situatia concreta existenta, de categoria de personal de care este nevoie neaparat, de legislatia care trebuie respectata si, mai ales, de posibilitatile financiare existente. Asadar, Guvernul României nu va da un leu in plus anul acesta pentru cheltuielile de personal din institutiile si unitatile de asistenta sociala. Prin acest proiect, el are in vedere, in principal, rezolvarea deficitului de personal din centrele rezidentiale de asistenta a copiilor, persoanelor vârstnice si a celor cu dizabilitati, unde este nevoie de mai multi ingrijitori, asistenti sociali, asistenti medicali, educatori, psihologi etc. dar si de personal auxiliar tehnic si de intretinere. Se doreste, insa, si asigurarea cu personal de specialitate a serviciilor publice de asistenta sociala din subordinea consiliilor judetene si a celor locale. Aceasta, in primul rând, pentru ca primariile sa aiba personal suficient pentru a efectua anchetele sociale si a prelucra dosarele in vederea acordarii de prestatii sociale.
DGASPC a pierdut 400 de angajati
Amintim ca din aprilie 2009, prin OUG 34/2009, s-a suspendat ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice, finantate integral de la bugetul de stat, cel al asigurarilor sociale si din venituri proprii. Astfel, de atunci ordonatorul principal de credite, numai in cazuri temeinice, putea aproba ocuparea unui procent de maximum 15 la suta din totalul posturilor care s-au vacantat (unul din sapte) si doar in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal. Asa se face ca in sistemul asistentei sociale a aparut un deficit enorm de personal. Din cauza salariilor mici, cele mai mici din sistemul bugetar, si a muncii grele, un numar mare de angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau (DGASPC) Bacau si-au dat demisia si au ales sa munceasca in strainatate. Un lucrator social câstiga, aici, intre 600 si 1200 de lei, având in grija 25-30 de copii, raspunzând de viata lor, in timp ce, in Italia, pentru ingriirea unui batrân sau a doi copii, o persoana poate câstiga intre 2000 si 4000 de lei. In doi ani, de la DGASPC Bacau au plecat 400 de salariati, majoritatea dintre cei care lucrau direct cu asistatii. Era imposibil ca aceasta stare de lucruri sa nu afecteze calitatea serviciilor. Din acest motiv, Sorin Brasoveanu a solicitat deblocarea posturilor la intâlnirea de la MMFPS. Si specialistii Inspectiei Sociale, care au auditat toate directiile din tara, au stabilit ca numarul angajatilor e sub normativ. "Au constatat si dumnealor lipsa asistentilor sociali, faptul ca trebuie sa ne descurcam cu un manager de caz la 40-45 de cazuri, nu cum spun standardele, un manager la 15 cazuri. Uneori avem un asistent social la 25 de copii sau la 30 de asistenti maternali, ceea ce inseamna ca numarul este jumatate din necesar”, declara Sorin Brasoveanu, dupa prezentarea rezultatelor auditului. La nivel national, sunt peste 13.000 de posturi vacante, iar in judet, conform actualei organigrame a DGASPC, 196 de posturi neocupate, din care 102 in domeniul protectiei copilului, 63 in protectia adultului si 28 in aparatul propriu. Daca proiectul de pe site-ul Ministerului Muncii se va transforma in hotarâre de guvern, o parte dintre problemele DGASPC Bacau vor disparea.
Elena Tintaru
Silvia Patrascanu