Scandalul de proportii care a afectat grav imaginea Scolii Postliceale Sanitare „Christiana”, dupa ce doua profesoare (una a decedat inainte de inceperea procesului) si trei sefe de clasa au fost arestate pentru luare/dare de mita si trafic de influenta, s-a stins dupa un an si jumatate de cercetari. Procesul s-a terminat la prima instanta – Tribunalul Bacau, iar, pentru aceasta “practica mostenita”, diriginta si cele trei eleve au primit pedepse cu suspendare.
Iulia Pintilie, Florina Pintilie si Mihaela Marian (fosta Cojocaru), cele trei eleve care le-ar fi dat de inteles colegilor ca au influenta pe lânga profesorii din comisia de examinare, au fost condamnate la 2 ani de închisoare cu suspendare. Pentru luare de mita si complicitate la trafic de influenta, diriginta Rodica Mânicuta a primit 3 ani de închisoare tot cu suspendare. De asemenea, instanta a dispus confiscarea sumei de 4.545 lei de la Iulia Pintilie, a sumei de 2.280 lei de la Mihaela Marian si a sumelor de 800 lei si 500 euro de la Florina Pintilie.
In plus, elevele si diriginta trebuie sa plateasca fiecare câte 2.500 lei reprezentând cheltuielile judiciare. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel. Pe parcursul procesului, singura care si-a recunoscut faptele a fost profesoara Rodica Mânicuta. Celelalte trei eleve au dat declaratii nuantate, explicând o practica intâlnita si in alte scoli/licee din judet. Au recunoscut ca au strâns bani, dar nu ca ar fi avut influenta pe lânga profesori.
„Recunosc ca am strâns bani doar pentru ca eram sefa clasei, nu pentru ca as fi avut nu stiu ce influenta. Nu am pretins nimanui bani. Toti colegii au fost de acord. Banii se strângeau pentru banchet si protocolul de la examen – mâncare, bauturi si atentii pentru profesori, fie bani, fie obiecte din aur”, a declarat in instanta Iulia Pintilie. De la fiecare elev se adunau 300 de lei, a mai declarat eleva. Luând in calcul ca Scoala Christiana are trei clase, fiecare cu câte 30 de elevi, rezulta ca, pe lânga cheltuielile cu banchetul si protocolul, mai ramânea câte o mie de lei pentru fiecare profesor din comisia de examinare.
“Nu ne obliga nimeni, dar nici nu s-a pus vreodata problema sa nu strângem. Era o obisnuinta in scoala. Stiam ca asa se face si ca asa au procedat si generatiile anterioare. Din acesti bani am luat flori pentru banchet si rame foto, dar pentru atentii nu am mai apucat pentru ca s-a organizat flagrantul”, a mai adaugat Iulia Pintilie.
In declaratiile lor, elevele au confirmat ca dirigintele de la clase stiau de aceasta practica si tineau evidenta celor care s-au achitat de datorie. Era vorba mai curând de o recomandare „ca asa ar fi bine” si o atentionare “ca toata lumea sa-si faca datoria” pe care elevele le-au perceput ca pe o presiune indirecta.
In tot acest scandal, s-au ales cu dosare penale doar elevele si doua diriginte si nicidecum profesorii din comisia de examinare care nu au mai apucat sa-si primeasca “atentiile” pentru ca procurorii au intervenit “la timp”.