8 noiembrie 2024

Taranii se despart cu greu de bucata de pamânt

Vânzarea terenurilor agricole din extravilan stagneaza, desi a trecut aproape un an de la aparitia Legii nr. 17/2014, care reglementeaza acest lucru. Potrivit Directiei pentru Agricultura Bacau, in total, au fost depuse peste 1.130 de dosare de vânzare a unor astfel de suprafete, dintre care doar 60 au fost finalizate, in sensul ca preemptorii (coproprietarii, arendasii, proprietarii vecini, precum si statul român, prin Agentia Domeniilor Statului) si-au exprimat dorinta de a achizitiona acele terenuri.

Potrivit legislatiei in domeniu, daca în termen de 30 de zile niciun preemptor nu îsi manifesta intentia sa cumpere terenul, tranzactionarea este libera, dar numai dupa ce vânzatorul înstiinteaza în scris Primaria ca a luat aceasta decizie. In plus, proprietarul nu poate vinde terenul la un pret mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare sau în conditii mai avantajoase decât cele aratate, in caz contrar fiind atrasa dupa sine nulitatea absoluta.



„Suprafata totala de teren care se doreste a fi vânduta, in conditiile Legii 17/2014, s-a ridicat la aproximativ 480 de hectare. Pâna acum, noi am eliberat doar 70 de adeverinte, dintre care zece au fost negative, intrucât nu erau respectate in totalitate prevederile legale – fie nu erau atasate toate documentele la dosar, fie nu era dezbatuta mostenirea sau intocmit cadastrul. Cert este ca s-au incheiat tranzactii pentru 60 de terenuri din extravilan cu o suprafata totala de 40 de hectare, cu un pret mediu de 31.450 de lei/hectar”, a declarat Cristian Nita, director Directia Agricola Bacau

Suprafetele de teren vândute au avut, în medie, putin peste jumatate de hectar. Cel mai mai bine cotate terenuri au fost cele din jurul Bacaului. Astfel, un proprietar din Letea Veche a incasat pe o suprafata de circa 7,7 hectare nu mai putin de 272.100 de lei (peste 2,7 miliarde de lei vechi), in vreme ce un altul din Itesti a primit pentru 2,6 hectare peste 232.700 de lei (2,32 miliarde de lei vechi). „Preturile sunt mari, in zona limitrofa a municipiului Bacau. Si asta nu neaparat pentru ca terenurile sunt foarte bune pentru agricultura, si nici n-au fost cumparate pentru a fi comasate, ci mai curând pentru ca noii proprietari intentioneaza sa faca speculatii imobiliare”, a precizat directorul Cristian Nita. Punct de vedere perfect adevarat in conditile in care, se stie, prin zona localitatii Letea Veche, ar urma sa fie amplasata centura ocolitoare a Bacaului.

La capatul opus, cu cele mai mici preturi, se afla suprafetele situate in zonele mai indepartate ale judetului. De exemplu, pentru circa un sfert de hectar in comuna Colonesti, s-au incasat doar 300 de lei, pe 0,06 hectare in Pârgaresti – 500 de lei, la fel si la Solont, dar pentru 0,1 hectare etc. In zona de munte, la Moinesti, pentru 0,09 hectare s-au incasat 1.000 de lei, la Ghimes-Faget, cumparatorul a scos din buzunar 1.400 de lei pentru o suprafata de fânat de aproximativ un sfert de hectar, in vreme ce la Agas, un hectar de fânat a costat 2.000 de lei.

Amenda de minim 50.000 de lei

Suprafata agricola a judetului, care ar putea face obiectul Legii 17/2014, este circa 319.000 de hectare. Potrivit legii, proprietarii sunt obligati sa depuna la Primarie o cerere prin care solicita afisarea ofertei de vânzare cu pretul aferent. Oferta se afiseaza si pe site-ul Directiei Agricole. Documentul trebuie sa cuprinda numele vânzatorului, adresa, amplasamentul terenului, suprafata si categoria de folosinta. La acestea se mai ataseaza un CF si o declaratie din care sa rezulte calitatea de proprietar. Dosarele de peste 30 de hectare se depun direct la Ministerul Agriculturii. 50.000 lei este amenda minima pentru cei care vând terenuri fara îndeplinirea formalitatilor legale




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014