In urma cu câteva zile, s-a derulat o actiune social-educativa prin care s-a oferit unor elevi defavorizati din mediul rural sansa de a veni in Bacau, de a vizita Universitatea „Vasile Alecsandri” si orasul, dar, mai ales, sansa de a invata un mediu de programare foarte atractiv: Scratch, care le dezvolta gândirea algoritmica.
Initiat de profesorii Bogdan Patrut, Gabriela Chiribau si Victor Panta, proiectul s-a derulat intr-un cadru oficial, pe baza unui protocol de colaborare incheiat intre Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, Scoala Generala Plopana (jud. Bacau), compania Halcyon Consulting LLC (TX, SUA) si Editura L&S Soft din Bucuresti. Astfel, 16 elevi defavorizati, dar cu rezultate deosebite la invatatura, din scolile din Plopana si Rusenii-Razesi (8 fete si 8 baieti, câte 4 pe fiecare nivel de studiu) au fost selectionati de catre cadrele didactice din aceste scoli, pentru a participa la cursurile de initiere in Scratch; elevii au fost insotiti de prof. Victor Panta, prof. Nicoleta Paic si prof. Gheorghe Paic. Transportul elevilor la Universitate a fost asigurat in conditii legale si de maxima siguranta de catre Scoala Plopana, prin microbuzul propriu.
Sase studenti voluntari, de la specializarile informatica (Emilia Mihaela Comanescu, Camelia Ionela Dorica, Robert Spataru) si matematica (Maria Elisei, Elena Andreea Sopca si Marian Batin) au asigurat sub indrumarea conf. univ.dr. Bogdan Patrut predarea unor notiuni de programarea calculatoarelor in mediul de programare Scratch, elaborat de Universitatea MIT – Massachusetts Institute of Technology. Scratch este un mediu de programare gratuit, disponibil online si in limba româna, la adresa http://scratch.mit.edu.
Universitatea a asigurat salile si logistica necesare desfasurarii orelor de predare, fara a periclita activitatea didactica normala de la cursuri.
Inainte de fiecare zi de curs, elevii au beneficiat si de o masa gratuita la Cantina Universitatii; masa a fost platita de catre Halcyon Consulting LLC, din Pearland, Texas, SUA, prin bunavointa Gabrielei Chiribau, CEO.
La finalul activitatii, elevii au primit câte un manual de Scratch in limba româna si o diploma de participare, oferite de Editura L&S Infomat din Bucuresti, prin amabilitatea directorului Vlad Tudor. Elevii au primit si cadouri oferite de studentii voluntari si de conf. univ. dr. Elena Nechita, care a organizat si vizitarea Campusului Universitatii.
Otilia Paval
(material coordonat de conf.univ.dr. Bogdan Patrut)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.